Bäddar du aldrig sängen? Det här säger det om din personlighet

- 03/04/2019, 22:38

Brukar du lämna sängen helt obäddad? Eller kanske är​ du en av de som inte kliver utanför dörren utan att ha bäddat sängen? Oavsett hur du än gör så kan dina bäddningsvanor faktiskt säga en hel del om hur du mår och hur du presterar. ​

Ja, det är sant! Dina bäddningsvanor säger faktiskt en hel del om hur du mår och hur du presterar. 

En studie som gjorts av företaget Best Mattress Brand kan avslöja en hel del om dig. I undersökningen analyserades vanorna hos 1000 personer mellan 18 och 81 år, där hälften var noggranna bäddare och hälften personer som brukade slarva med bäddningen. Resultatet? Minst sagt häpnadsväckande.

Bäddvanorna hade överraskande nog ett solklart samband med deltagarnas hälsa och produktivitet, skriver Allas

Tre fjärdedelar av de som bäddade på morgonen kände sig nöjda med dagens prestationer på kvällskvisten. Detta i jämförelse med de som inte brukade bädda sängen, där det endast var hälften som kände sig nöjda med dagens prestationer. 

Bäddarna mer strukturerade 

En röd tråd som man kunde se hos många bäddare var att de var mer välorganiserade över lag. De följde ofta rutiner, bockade av på listor, arbetade efter en strukturerad plan och var riktigt vassa på att få till hushållssysslorna. Dessutom var 17 procent mer benägna att få till sin vardagliga träning samt att äta hälsosamt. 

Så här såg sömnvanorna ut 

Men sängen är ju faktiskt främst till för att sova i. Så hur var sömnen för bäddarna och icke-bäddarna? Jo, bäddarna i snitt hela två timmar och 24 minuter mer per vecka än vad icke-bäddarna gjorde.

En annan studie från ett tidigare tillfälle visar på samma resultat. Den tidigare studien hade betydligt fler deltagare, närmare 68 000. Det visade sig då att de som bäddade sängen var betydligt mer lyckliga än de personer som inte bäddade sin säng. 71 procent av bäddarna kände sig lyckliga och 62 procent av icke-bäddarna kände sig olyckliga. 

Till alla icke-bäddare

Är du en av slarvisarna så kanske detta inte var superkul läsning. Men du är inte ensam i alla fall, det är ju alltid något? Den tidigare studien visade på att fler än hälften, faktiskt 59 procent av deltagarna inte bäddade sin säng. Det var endast 27 procent som bäddade sin säng. Resterande 12 procent? De hade det så bekvämt att någon annan bäddade åt dem. 

Sen finns det faktiskt fördelar med att inte bädda sängen. Kanske låter det konstigt, men när man bäddar sängen på morgonen så frodas kvalstren, skriver Elle. Faktiskt rekommenderar flera experter att man ska lämna det obäddat på morgonen, och fixa det när man kommer hem senare på dagen i stället.

Vilka sätt är bäst och sämst att sova på? Nyheter24 reder ut. Här kan du läsa mer om det.

Brukar du bädda sängen?