Måndag 10 Maj
Stockholm

Studier visar: Vänsterhänta mer kreativa och bättre på sport

Vänsterhänt
Studier visar att det finns fördelar med att vara vänsterhänt. Foto: TT

Har du någon gång tänkt att det är bättre att vara högerhänt än vänsterhänt? Tänk om – studier visar att vänsterhänta både kan vara mer snabbtänkta och bättre på vissa sporter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vänsterhänta har inte alltid haft det så lätt och det var inte alltför längesedan som man såg vänsterhänthet som något avvikande och som ett tecken på svaghet. Förr i tiden tvingande man till och med vänsterhänta barn att skriva med höger hand i skolan. 

Tack och lov har stigmat försvunnit och flera studier har hittat fördelar med att vara vänsterhänt. Det finns nämligen fysiologiska och neurologiska skillnader mellan högerhänta och vänsterhänta, det skriver The Huffington Post. 

Vänsterhänta kan vara mer snabbtänkta 

Vänsterhänta kan ha enklare för att använda båda delarna av hjärnan på ett mer effektivt sätt. Enligt en australisk studie från 2006 tenderar vänsterhänta att ha snabbare kopplingar mellan hjärnans högra och vänstra hjärnhalva – vilket leder till snabbade informationsbehandling. 

De har överhanden i vissa sporter 

Mindre än 15 procent av befolkningen är vänsterhänt. Men hela 25 procent av basebollspelarna i Major League är vänsterhänta. Varför kan man fråga sig? Jo, det kan bero på att vänsterhänta tenderar att ha snabbare reaktionsförmåga. Studier har även visat att vänsterhänta personer har en fördel i interaktiva sporter som boxning, tennis, fäktning och baseboll. 

Vänsterhänta personer kan både vara mer snabbtänkta och bättre på vissa sporter. Bildkälla: Unsplash

De kan vara mer kreativa

Många experter och studier har visat kopplingar mellan vänsterhänthet och kreativitet. Undersökningar har visat att vänsterhänta har större förmåga att tänka ut flera lösningar på ett problem, vilket är ett kognitivt tecken för kreativitet. 

Det finns ytterligare en potentiell länk mellan kreativitet och vänsterhänthet – som det fortfarande spekuleras en hel del kring. Det kan vara så att när man växer upp i en vänsterhänt minoritet kan man komma att se sig själv som annorlunda än de högerhänta kamraterna och därmed utveckla något som kallas ”outsiderns tankegång”.

Med den tankegången kan man komma att skapa en självbild som är mer individualiserad snarare än grupporienterad, vilket kan leda till att personerna blir mer självständiga – något psykologer har kopplat till kreativt tänkande. 

Men varför blir man egentligen vänsterhänt och inte högerhänt? Och är det här något man kan ärva från sina föräldrar? Läs mer om varför vissa blir vänsterhänta och andra inte här!

Är du vänsterhänt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela