Därför blir vissa vänsterhänta – ny forskning tar hål på myten

- 23/02/2017, 14:08
1 av 3

TT

2 av 3

TT

3 av 3

TT

Forskare tror sig veta varför somliga personer bli vänsterhänta och inte högerhänta.

Om du är vänsterhänt har du säkert fått en mängd nyfikna frågor. För visst har du lagt märke till att det finns fler som är högerhänta än just vänsterhänta? Nyligen har en rad mindre undersökningar (främst bland barn) visat ett resultat på att mellan 12 och 15 procent av befolkningen är lagda till vänster handlag.

Riktigt varför vi föredrar att skriva och jobba med olika händer har länge förbluffat forskare. Tidigare har forskare tror att det handlar om skillnader i aktivitet mellan vänster och höger hjärnhalva.

Men nu har ny forskning tagit fram att det kanske inte alls är så. En studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga journalen eLife från tyska Ruhruniversitetet i Bochum visar att det handlar om en helt annan kroppsdel.

Genaktiviteten i benmärgen hos fem foster studerades och då visade det sig att det fanns vissa skillnader mellan vänstra och högra sidan i delar av benmärgen. Fostren var i mellan åttonde och tolfte graviditetsveckan.

Motorcortex skickar signaler till resten av kroppen via benmärgen. Exempelvis när det kommer till rörelser i ben och armar. Det som är intressant är att de två inte är sammankopplade vid födseln.

Men vad kan det här då förklara? Jo, det kan förklara att man kan vara vänsterhänt redan innan man föds. Och att det inte alls handlar om hjärnhalvor som man alltid trott.

Giphy

Forskarna trot även att skillnaderna i genaktiviteten i höger och vänster sida av benmärgen beror på så kallade epigenetiska faktorer. Det har att göra med miljöfaktorer som styr skillnader och avgör alltså vilka gener som ska vara på – och av. Det är oklart vilka miljöfaktorer som styr om du blir vänster- eller högerhänt, skriver Dagens Hälsa.

Men det kan betyda att man kan ärva sin vänsterhänthet från sina föräldrar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.