Så gör du nyttigt påskgodis
Så gör du nyttigt påskgodis - Foto: TT

Så gör du ditt eget nyttiga godis till påsk

Påsken är en av de högtider då vi svenskar stoppar i oss som allra mest godis. Men som bekant är ju socker inte det mest hälsosamma för människan. Nyheter24 har därför tagit fram några nyttiga och enkla godisrecept perfekta till påskfirandet.


Att påsken är en av de högtider då vi stoppar i oss som mest godis är det nog få som har missat. Vi stoppar i oss allt från marsipanägg till skumharar och chokladkaniner.

Vår konsumtion av godis ökar markant under den härliga påskveckan – med hela 500 procent för att vara exakt. Detta innebär att vi stoppar i oss hela 13 400 ton med godis, skriver Expressen.

Men trots att godis är väldigt gott så är det inte det bästa för oss människor. Godis är ofta synonymt med socker och sådant som innehåller mycket socker innehåller ofta lite näring. Och enligt Livsmedelsverket finns det inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. 

Därför har Nyheter24 tagit fram några enkla och goda recept på nyttigt godis, som är perfekt att servera under påskfirandet. 

Under påskveckan sätter svenskarna i sig hela 13 400 ton med godis. Bildkälla: TT

Snickerspraliner med choklad 

Ingredienser: 

– 100 gram mörk choklad 

– 0,5 dl jordnötter

– 0,5 dl osötat jordnötssmör 

Så här gör du: 

Krossa jordnötterna och blanda med jordnötssmöret i en kastrull. Värm blandningen på svag värme. Smält chokladen och häll sedan det mesta i botten på små formar. Ställ i kylen och låt stelna i cirka 15 minuter. 

Fyll sedan formarna med jordnötsröran och toppa med det sista av chokladen. Låt sedan stelna i frysen innan du tar ut de smarriga snickerspralinerna. 

Chokladbräck 

Ingredienser:

– 1,5 dl pumpafrön

– 100 gram gojibär

– 100 gram mörk choklad 

– 1/2-1 tsk kanel 

– 1/2-1 tsk kardemumma 

– 1 msk Ghee 

– Strössel 

Så här gör du: 

Det är influencern Ida Warg som står bakom detta mycket enkla och smarriga recept. Börja med att smälta Ghee i en kastrull. Lägg sedan i chokladen och smält den på låg värme. 

Blanda ihop kanel, kardemumma, pumpafrön och gojibär. Häll över den smälta chokladblandningen och blanda runt ordentligt. Forma små kakor på ett bakplåtspapper och strö över strössel. Ställ in i kylen och låt stelna i ca 30 minuter. 

Peanut butter cups 

Ingredienser: 

– Några rutor mörk choklad

– En klick kokosolja 

– Jordnötssmör 

Så här gör du: 

Det är kostrådgivaren Cecilia Folkesson som står bakom det här superenkla och goda receptet. Allt du behöver göra är att smälta chokladen i ett vattenbad och röra i kokosoljan när chokladen har smält. 

Sedan häller du ett tunt lager med choklad i ischokladsformar. Låt stelna i kylen. Klicka sedan i jordnötssmöret och häll på ytterligare ett lager choklad. Låt stelna i kylen och voilà så har du ett gäng peanut butter cups redo att avnjutas. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du mycket godis under påsken?
Tack för din röst!