Norwegian
Norwegian ställer höga krav på hur de anställda ska se ut. - Foto: TT/Norwegian

Norwegian kritiseras efter flygvärdinnornas utseendekrav avslöjats

Det norska flygbolaget Norwegian har tidigare ställt krav på hur deras anställda ska se ut. Men den 1 april införde de ännu hårdare regler som bland annat innefattar frisyrer och ögonfransar.


Flygbolaget Norwegian upprättade 1 april i år ett nytt regelverk för hur deras anställda ska se ut. Medan kvinnorna ska bära smink, efter strikta restriktioner – får männen inte bära smink alls, såvida det inte täcker finnar eller blåmärken. 

Det är norska VG som har tagit del av det 22 sidor långa regelverket och i det står det även att kvinnor ska bära skor med minst 2 centimeters hög klack. Om de vill använda platta skor krävs det ett läkarintyg – som behöver uppdateras var sjätte månad. Och de måste alltid ha med sig en kopia av intyget. 

Strikta krav på smink 

I sminkkraven står det att kvinnorna ska använda en lätt foundation eller puder. Ögonmakeupen ska vara ”naturlig” och om de ska ha lösögonfransar eller fransförlängning är det också viktigt att det ser naturligt ut. 

Män å andra sidan får alltså inte bära smink. De får inte heller ha långa naglar, nagellack, ha örhängen och håret får högst vara så långt att det når skjortkragen. 

– Min omedelbara reaktion är att det nästan är komiskt att det här är ett problem 2019. Medan resten av samhället har utvecklats, är Norwegian kvar i ”Mad Men”-universitet från 50-/60-talet, säger Sosialistisk Venstreparti:s kvinnopolitiska företrädare Ingrid Hødnebø till VG.

Flybolaget Norwegian ställer höga krav på hur deras anställda ska se ut. Bildkälla: NORWEGIAN

Hødnebø påpekar att kravet på att kvinnor måste bära högklackat är direkt diskriminering – och att det finns skydd mot diskriminering för arbetstagare inom flygindustrin. 

– Makeup har ingenting har att göra med arbetstagarnas yrkesutövning eller professionalism, säger Ingrid Hødnebø till VG.

Norwegian själva ser dock inte att deras utseendekrav kan uppfattas som problematiska. 

– Norwegians flygande besättning måste följa bolagets uniformsregler. Uniformen är neutral och diskret och det stämmer att olika krav ställs på män och kvinnor när det gäller smink och hår till exempel. Det är ganska vanligt även hos andra flygbolag, uppger Astrid Mannion-Gibson, kommunikationsansvarig på flygbolaget till VG.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.