Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Djurens rätt : Så många kycklingar gasas ihjäl varje dag

- 17/04/2019, 18:59 -

Omkring 15 000 kycklingar gasas ihjäl varje dag. Anledningen? För att de föds till tuppar. Nu uppmanar föreningen Djurens rätt till en äggfri påsk.

Snart är det påsk vilket betyder att vi kommer häva i oss massvis av ägg.

Enligt branschorganisationen Svenska Ägg så köper svenskarna mer än 3 000 ton ägg, vilket i runda slängar är 50 miljoner ägg, bara under påskveckan. 

Men det många inte tänker på är hönan som ligger bakom ägget. Och hur går det egentligen för tupparna som inte värper några ägg?

Ami Niglöv och Hasan Qela från Djurens rätt i Karlskrona har skrivit en insändare till DN, där de skriver om sina åsikter kring äggindustrin. 

Hälften av alla kycklingar dödas omgående

I dag finns det cirka 8,3 miljoner hönor i den svenska äggindustrin och varje dag kläcks det hela 30 000 kycklingar. Men det som många inte vet är att ungefär hälften dödas på direkten för att de föds som tuppar. 

Eftersom de inte lägger några ägg så blir de odugliga för producenterna. Tupparna gasas ihjäl när de är endast en dag gamla, en utdragen och smärtsam process för kycklingarna, skriver Djurens rätt.

Ägg
Cirka 15 000 kycklingar dödas varje dag. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Hönan har blivit en maskin

Hönorna då? Ja, de får leva tills de blir cirka ett och ett halvt år gamla. Vid den tidpunkten så har de lagt ett ägg om dagen och fått sina kroppar utslitna, skriver Djurens rätt i DN.

Industrin har gjort att hönan ger cirka 15 gånger fler ägg än på naturliga vägar. Och tuppkycklingarna har idag blivit en restprodukt utan något värde. 

Uppmanar konsumenterna till att hitta alternativ

Djurens rätt uppmanar därför konsumenterna till att hitta alternativ till ägg. Bland annat tipsar de om recept till scrambled tofu och pannkakor på växtmjölk som du kan ha istället på matbordet.

"Det smakar minst lika bra och samvetet mår bättre när inget djur behöver plågas och dö", skriver Ami Niglöv och Hasan Qela på Djurens rätt i Karlskrona, i DN.

Hönor
Djurens rätt uppmanar konsumenterna till att hitta andra alternativ under påsken. Bildkälla: Erland Vinberg/TT