15 000 kycklingar gasas ihjäl dagligen.
Så många kycklingar dödas varje dag. - Foto: Pixabay, PONTUS LUNDAHL / TT

Djurens rätt: Så många kycklingar gasas ihjäl varje dag

Omkring 15 000 kycklingar gasas ihjäl varje dag. Anledningen? För att de föds till tuppar. Nu uppmanar föreningen Djurens rätt till en äggfri påsk.


Snart är det påsk vilket betyder att vi kommer häva i oss massvis av ägg.

Enligt branschorganisationen Svenska Ägg så köper svenskarna mer än 3 000 ton ägg, vilket i runda slängar är 50 miljoner ägg, bara under påskveckan. 

Men det många inte tänker på är hönan som ligger bakom ägget. Och hur går det egentligen för tupparna som inte värper några ägg?

Ami Niglöv och Hasan Qela från Djurens rätt i Karlskrona har skrivit en insändare till DN, där de skriver om sina åsikter kring äggindustrin. 

Hälften av alla kycklingar dödas omgående

I dag finns det cirka 8,3 miljoner hönor i den svenska äggindustrin och varje dag kläcks det hela 30 000 kycklingar. Men det som många inte vet är att ungefär hälften dödas på direkten för att de föds som tuppar. 

Eftersom de inte lägger några ägg så blir de odugliga för producenterna. Tupparna gasas ihjäl när de är endast en dag gamla, en utdragen och smärtsam process för kycklingarna, skriver Djurens rätt.

Cirka 15 000 kycklingar dödas varje dag. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Hönan har blivit en maskin

Hönorna då? Ja, de får leva tills de blir cirka ett och ett halvt år gamla. Vid den tidpunkten så har de lagt ett ägg om dagen och fått sina kroppar utslitna, skriver Djurens rätt i DN.

Industrin har gjort att hönan ger cirka 15 gånger fler ägg än på naturliga vägar. Och tuppkycklingarna har idag blivit en restprodukt utan något värde. 

Uppmanar konsumenterna till att hitta alternativ

Djurens rätt uppmanar därför konsumenterna till att hitta alternativ till ägg. Bland annat tipsar de om recept till scrambled tofu och pannkakor på växtmjölk som du kan ha istället på matbordet.

"Det smakar minst lika bra och samvetet mår bättre när inget djur behöver plågas och dö", skriver Ami Niglöv och Hasan Qela på Djurens rätt i Karlskrona, i DN.

Djurens rätt uppmanar konsumenterna till att hitta andra alternativ under påsken. Bildkälla: Erland Vinberg/TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.