WHO varnar om antibiotikaresistensens dödlighet.
Antibiotikaresistens kan framöver döda miljontals människor varje år. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus pratar under ett möte i Genéve. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Martial Trezzini/TT

Skräckprognosen: Miljontals beräknas dö av antibiotikaresistens år 2050

Världshälsoorganisationen, WHO, går ut och markerar att utvecklingen med ökad antibiotikaresistens måste vändas. Miljontals människoliv kommer att hotas varje år om inte konkreta åtgärder införs, enligt en ny rapport.


Det är WHO och ICGA (Interagency Coordinationg Group on Antimicrobial Resistance) som har tagit fram en rapport där problematiken kring antibiotikaresistens kartlagts.

I dagsläget dör omkring 700 000 människor varje år av antibiotikaresistens. Om utvecklingen fortsätter kommer motsvarande siffra år 2050 att vara tio miljoner. Rapporten understryker också att världsekonomin kan försämras kraftigt om utvecklingen får fortsätta. Skadorna kan till år 2050 likna de som uppstod under finanskrisen 2008-2009. 

"Ett av de största hoten"

– Antimikrobiell resistens är ett av de största hoten mot världssamfundet. Den här rapporten visar på djupet och omfattningen av de åtgärder som behövs för att motverka dess uppkomst och skydda ett helt sekel av medicinska framgångar, säger Amina Mohammed, vice generalsekreterare för FN, i ett pressmeddelande.

FN:s vice generalsekreterare Amina Mohammed. Bildkälla: Christine Olsson/TT 

Fakta om antibiotika och antibiotikaresistens 

Antibiotika är ett läkemedel som används för att behandla infektioner som uppstått på grund av bakterier. Antibiotikaresistens betyder att kroppen på egen hand har utvecklat ett motstånd mot läkemedlet. Det här problemet kan uppstå vid överanvändning av antibiotika, skriver Folkhälsomyndigheten. 

Myndigheten skriver också att antibiotikaresistenta bakterier kan överföras mellan människor, djur eller via livsmedel. Samt att noggranna hygienrutiner minskar riskerna för infektioner och smittspridning, vilket betyder ett mindre behov av antibiotika. 

Konsekvenserna med antibiotikaresistens blir att färre sjukdomar går att bota. Några exempel som tas upp i rapporten är lung- och urinvägsinfektioner samt sexuellt överförbara sjukdomar. Andra medicinska ingrepp, som kirurgi, kommer också att bli mer riskfyllda, skriver TT. 

WHO och ICGA vill se konkreta åtgärder från världens länder. De vill bland annat se system som gör användningen av antibiotika striktare, investera i forskning och utveckling samt fasa ut viss antibiotika ur jordbruket, skriver TT.  

Mer nyheter: 5 saker du måste veta om EU-valet 2019 - därför ska du rösta 

WHO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du någon gång behövt antibiotika?
Tack för din röst!