Ny smittsam fästing kan orsaka allvarliga problem.
Smittsamma "tajgafästingen" sprids i norra Sverige. - Foto: Baxter/TT, Bertil Ericson/TT

Ny smittsam fästing sprider sig i Sverige – kan vara livsfarlig

En ny smittsam fästing sprider ut sig över norra Sverige. Den kan bära på ett TBE-virus som är 20 till 30 procent dödligare än det som vanliga fästingar bär på.


Den smittsamma fästingen kallas för "Tajgafästingen" och kommer från öst. I Ryssland sägs den vara ett stort hälsoproblem eftersom att den är bärare av en livsfarlig smitta

Smittan är en farligare variant av TBE-viruset och farligare än vad som hittills funnits i Sverige. Den bär på TBE-virusvarianterna "far eastern TBE" och "siberian TBE". 

I Sverige finns sedan tidigare fästingar med det mildare viruset "western TBE", berättar Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT. 

– Det är helt enkelt olika virus. Far Eastern TBE kan ge 20–30 procent högre dödlighet. Men det är inget som tyder på att vi har det här TBE-viruset i landet. Vi har fästingen, men det betyder inte att vi har viruset, säger hans forskarkollega Anna Omazic till TT.

Här har fästingarna hittats

Tidigare har tajgafästingen bara kunnat hittas längs norrländska kusten. Men efter en stor insamling av fästingar förra sommaren, från Dalälven och norrut, kunde SVA konstatera att den spridit sig till norrländska inlandskommuner. 

Bildkälla: Erlend Aas/TT

Omöjligt att se skillnad

För en lekman är det omöjligt att se skillnaden på en tajgafästing och en vanlig fästing. Anna Omazic tycker att det är allvarligt att den här typen av fästing kunnat sprida sig. 

– De är väldigt lika, du behöver titta på dem i mikroskop. Så det är inte så att vi uppmanar till att bara skicka in tajgafästingar, utan vi vill ha alla fästingar från de här tre länen oavsett hur de ser ut, säger hon till TT.

Uppmanas att skicka in fästingar

Nu uppmanar SVA allmänheten i Norrbottens län, Västerbottens län och Jämtlands län att skicka in sina fästingar. 

Levande fästingar ska bevaras i frysen en timme innan de skickas iväg. Sedan ska de läggas i dubbla plastpåsar. Om fästingarna är blodfyllda kan man också lägga papper runtom för att förhindra att de mosas under färden. 

Den som skickar fästingar uppmanas också att fylla i ett formulär på SVA

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför det är viktigt att vaccinera sig mot det farliga TBE-viruset. Läs här!

Fler nyheter: Jättefästingen sprider ut sig – här är de värsta riskområdena

/
/
TBE
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du vaccinerat dig mot fästingbett?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

2 timmar sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.