Tova Moberg
Ex-pojkvännen har nu erkänt mordet på Tova Moberg. - Foto: TT

Nu erkänner ex-pojkvännen mordet på Tova Moberg

För två år sedan mördades 19-åriga Tova Moberg utanför Hudiksvall. Ex-pojkvännen nekade till mordet, men dömdes till livstids fängelse. Nu erkänner han sig skyldig, för första gången, i TV3-dokumentären I huvudet på en mördare.


Tova Moberg, 19, försvann den 13 maj 2017 från Njutånger, i Hälsingland. Ett stort sökpådrag inleddes och ett par dagar senare anhölls tre män i 20-årsåldern, inledningsvis misstänkta för människorov. 

Vid 23-tiden samma dag hittades Tova död i vattnet. Efter att kroppen hade identifierats ändrades rubriceringen till mord. Torsdagen 18 maj häktades en av männen, en 22-årig man som beskrivs som Tovas ex-pojkvän. 

Ex-pojkvännen har hela tiden nekat, men erkänner sig nu alltså skyldig till mordet på Tova. I TV3-dokumentären I huvudet på en mördare skriver han i ett handskrivet brev: 

 ”Jag är skyldig till den huvudsakliga ansvarsfrågan men oskyldig till övriga åtalspunkter som jag även erkännt.”

Anmäldes för misshandel på Tova

Tova och 22-åringen inledde en kärleksrelation i januari 2014. I slutet av mars 2017 polisanmäldes ex-pojkvännen för misshandel på Tova. I samband med anmälan kom det fram att det skett vid flera tillfällen. 

Den 17 november åtalades ex-pojkvännen misstänkt för mord och grov kvinnofridskränkning. Det kom fram obehagliga detaljer i åtalet, bland annat att han misstänktes för att ha tagit hennes liv genom att strypa henne och att han ska ha slagit henne med en hammare minst 20 gånger. 

Viktiga fynd i Tovas dagbok

Ett viktigt fynd i utredningen var Tova Mobergs dagbok. I den ska hon ha skrivit att hon haft en rädsla för livet och att exets våldsamhet skulle kunna ta hennes liv.

Rätten slog slutligen fast att ex-pojkvännen var skyldig och han dömdes till livstids fängelse för mord, misshandel, olaga tvång och olaga hot vid flera tillfällen. 

Se ett klipp ur TV3-dokumentären I huvudet på en mördare i klippet ovan!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 20 april

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.