Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hund förgiftades av råttgift: "En hundhatare som gjort det här"

- 26/05/2019, 22:39

I måndags var hunden Diddie nära på att dö efter en promenad med sin matte. Ett blått pulver hade placerats ut på en hundrastgård i centrala Stockholm – ett pulver som visade sig vara råttgift.

Att hunden är människans bästa vän är det många som håller med om. Att därför se sin bästa vän vara skadad eller må dåligt är något många hundägare fasar för. Tyvärr var detta något som hundägaren Jeanette Redig fick uppleva tidigare i veckan. 

Blått pulver hittades

Under måndagskvällen var Östermalmsbon Jeanette ute på en promenad med sina tre hundar och en väninna. När promenaden började lida mot sitt slut besökte väninnorna Värtavägens hundrastgård för att låta hundarna springa av sig.  

Efter en halvtimme ropade Jeanette till sig hundarna, men cairnterriern Diddie dök inte upp. För att se så att inget hade hänt gick Jeanette för att leta efter sin hund. Längst in i rastgården hittade hon då Diddie med något blått i hakskägget, något som senare skulle visa sig vara ett råttgift. Efter fyndet sopade hon ihop det misstänksamma blåa pulvret i en hundbajspåse och ringde till veterinären. 

På djursjukhuset kunde det snabbt konstateras att Diddie hade fått i sig råttgift, som gjorde att hennes blod inte längre kunde koagulera.

– Trots att vi upptäckte det snabbt och åkte till sjukhuset direkt var det nära att Diddie inte klarade sig, berättar Jeanette för Östermalm Direkt.

Händelsen polisanmäls

Diddies matte Jeanette är övertygad om att det är en privatperson, en så kallad "hundhatare" som ligger bakom förgiftningen.

– Det här är en sjuk människa, en hundhatare, som gjort det här. Det är så djävulskt gjort. Pulvret var utlagt på ett ställe där man som hundägare aldrig går, längst in bakom ett träd. Det är ondska i dess renaste form, säger Jeanette som nu ber andra hundägare att vara extra uppmärksamma på att det inte finns mer pulver utlagt, säger hon till Östermalm Direkt och fortsätter:

– Det finns ju ingen vettig anledning att lägga ut råttgift i en hundrastgård. Om det är någonstans det inte finns råttor så är det ju här.

Diddie har fått komma hem från djursjukhuset, men är idag flera dygn efter förgiftningen, inte helt återställd.  Bland annat måste hon äta vitamintabletter i en månad och göra flera återbesök för att kolla hennes blodvärden som ännu inte är normala. 

Polisen har gjort en anmälan om djurplågeri, men ingen person är misstänkt.

Red. anm. Hunden på bilden är inte Diddie.