Stockholm

Så mycket kan en svensk influencer tjäna på en Instagram-bild

Så mycket tjänar influencers på Instagram.
Så mycket tjänar influencers på Instagram. Foto: Stella Pictures, Linn Ahlborg/Instagram, Kenza/Instagram

Influencers som lägger upp bilder i samarbete med företag har fullständigt exploderat på sociala medier. Och det är inga små summor Instagramprofilerna håvar in på de sponsrade inläggen.


Läs mer

Instagramflödet bombarderas fullständigt av influencers som lägger upp sponsrade bilder och videos. Men hur mycket tjänar de egentligen på sitt innehåll? Nyheter24 tog kontakt med PR-byrån VASS Productions, som jobbar dagligen med influencers, för att ta reda på svaret.

Det är framförallt i Sverige som "influencer marketing" har utvecklats allra mest. Det gör att svenska Instagramprofiler kan ta rätt så saftigt betalt för sina sponsrade inlägg. 

Priserna varierar beroende på vilken kampanj bilden tillhör, vilka marknadsföringssyften den har och om det kommer med en exklusivitet för en viss kategori.

Hundratusentals kronor

I dag kryllar det av profiler som har en följarskara kring 100 000 och uppåt. Men de har fortfarande en stor makt när det gäller digital marknadsföring, vilket gör att prislappen kan bli riktigt stor.

– Om du har mellan 100 000-150 000 följare så får du ungefär 100 000 kronor för en bild och en story på Instagram. Men den prislappen kan vara högre, säger Anna Bergman kreatör på PR-byrån VASS Productions, till Nyheter24.

Och när det gäller profiler som har runt en miljon följare så håvar de in ännu mer stålar.

– Har du en miljon följare så får du ett arvode på cirka 250 000 kronor per inlägg, men det kan sträcka sig uppåt, säger Bergman.

Bianca Ingrosso gick nyligen ut med att hon fakturerar 400 000 kronor i månaden. Bildkälla: Bianca Ingrosso/Instagram

10 000 följare kan generera 25 000 kronor per inlägg

Det finns även så kallade "mikroinfluencers" som har runt 10 000 följare på Instagram. Men även de kan tjäna rätt så bra med pengar för sitt sponsrade innehåll.

– Beroende på omfattningen så kan man tjäna 25 000 kronor per bild, men det kan vara mindre än så. Det är väldigt beroende på vilken kund det handlar om och vilket genomslag man har, säger Bergman. 

Hur många följare måste man ha för att tjäna pengar?

– Man kan ha 100 följare och tjäna pengar. Det finns utländska företag som ger ut rabatter för sina produkter om man lägger upp en bild på deras varumärke. Når du ut till en målgrupp som är trendsättare så kan det vara attraktivt för företag.

Vad är ert bästa tips för att få fler följare?

– Engagemang är viktigare än följare. Och det räknar man ut genom att ta antalet likes och kommentarer och dela det med antalet följare. Högkvalitativa bilder premieras i Instagrams algoritmer och hamnar därför högre upp i flödet.  Vill man satsa på att bli influencer så är det viktigt att planera innehållet. Man ska också vara i tiden, modern och ärlig. Våga visa att man inte är perfekt, för det är en trend som engagerar människor. 

Hur ofta ska man lägga upp bilder på Instagram?

– Du ska inte publicera bara för att publicera, utan det måste finnas ett syfte. Jättekända profiler kan lägga ut två bilder om dagen. Men hade jag gjort det så hade jag tappat följare för att jag har ingenting relevant att visa så pass ofta. Det är även viktigt att nischa sig.

Instagram har blivit en av de största plattformarna för digital marknadsföring. Bildkälla: Kallestad, Gorm/NTB Scanpix/TT
Vill du bli en influencer?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.