Så slutar du att snusa.
Så slutar du att snusa. - Foto: Isabell Höjman/TT

Så slutar du snusa – fyra tips som faktiskt fungerar

Har du bestämt dig för att slänga prillorna i papperskorgen och njuta av ett nikotinfritt liv så kan vi bara gratulera dig. Första steget är redan avklarat. Här är fyra tips på hur du blir av med snusberoendet för gott.


Nu när du sitter och läser den här artikeln med en prilla under läppen så lär tanken ha slagit dig: "Ska jag sluta snusa?"

Det är svårt, väldigt svårt till och med. Vi förstår dig. Men det finns hopp även för dig som har snusat en dosa om dagen de senaste tio åren. 

Har du bestämt dig för att sluta så är det första steget redan avklarat. Grattis! Nu gäller det att påbörja processen bara. Men var lugn. Vi har listat fem knep för att bli av med beroendet för gott!

Trappa ned konsumtionen

Har du varit en trogen snusare i många år och konsumerat x antal tusen dosor, så kan det vara bra att börja trappa ned ditt snusande steg för steg. För att hjälpa kroppen att vänja sig vid allt mindre nikotin i kroppen så bör du börja med att snusa färre antal prillor per dag och ha varje prilla i munnen under kortare tid än vanligt. Light- och minisnus är också ett bra alternativ för en nedtrappning, enligt Apoteket.

Bestäm ett stoppdatum

Precis som med alla mål i livet så är det viktigt att sätta ett datum då du ska sluta helt med snuset. Och då gäller det att verkligen sluta helt. Därför gör du rätt i att slänga allt snus du har i hemmet kvällen innan stoppdagen, enligt UMO.

Det är lättare att sluta snusa om du är beredd på hur det kommer att kännas. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Hitta sätt att hantera abstinensen

Du kommer bli sugen, det är oundvikligt. Därför är det viktigt att du har förberett dig på hur du ska hantera den kommande abstinensen. Ett sätt är att börja träna. Eftersom snus triggar igång hjärnans belöningssystem så kan regelbunden träning ersätta den känslan. Endorfiner utsöndras efter ett hårt träningspass, så kan det vara en hjälp under din sluta-snusa-resa.

Sök hjälp

Om du behöver mer hjälp för att bli kvitt ditt beroende så kan du ringa Sluta-röka-linjen på 020-84 00 00, som också hjälper personer med snusberoende. Du kan också kontakta din närmaste vårdcentral för att få stöd och hjälp.

Alternativa metoder

Om du har provat allt, men ingenting fungerar för just dig så finns det alternativa metoder att testa. Du kan bland annat gå på akupunktur eller gå på hypnos för att bli av med ditt beroende. Dock ska det sägas att dessa behandlingar inte har visat någon vetenskaplig effekt – men många upplever att de får hjälp ändå (kanske fungerar som placebo?).

Ullared-profilen Morgan testade hypnos för att bli av med sitt snusberoende. Se klippet ovan!

Ha inte kvar några snusdosor i hemmet när du väl har bestämt dig för att sluta. Bildkälla: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Snusar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.