Fästingar - här är 5 fakta du måste känna till
Fästingar är en riktig plåga för människor och djur på sommaren. Här är fem saker som du behöver känna till om parasiten.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Sommaren är en underbar årstid som bjuder på många härligheter som sol och bad. Men det finns även ett stort problem för oss människor, speciellt för de som vistas mycket ute i naturen på sommaren. Vi pratar självklart om fästingen.
Den otäcka parasiten lever på blod från både människor och djur och bär således även med sig flera olika smittor. Här är fem saker som du behöver känna till om fästingar för att bli mer säker i sommar.
1. Fästingssäsongen
Det kanske allra viktigaste att komma ihåg är när själva högsäsongen för fästingar är i Sverige. Många tänker säkert att det enbart är på sommaren som man behöver vara försiktigt för parasiten men så är inte fallet. Istället så är det från att det är runt fem grader ute som fästingarna är aktiva. Därför ska man vara extra försiktigt i Sverige från runt mars till oktober enligt hemsidan fästing.nu.
2. Vad är TBE?
Många är rädda för att bli angripen av fästingar och det är inte så konstigt. Speciellt inte eftersom att det faktiskt finns en chans att drabbas av tick-borne encephalitis, även kallat TBE. Men vad är egentligen TBE?
TBE är en sjukdom som angriper hjärnans nervsystem. Människor smittas av TBE genom fästingbett men smittan kommer inte ursprungligen från fästingen. Istället är det fästingen som först blivit smittad efter att den sugit blod från en smågnagare, enligt hemsidan tbe.se.
Om du har haft en fästing och upplever symptom som feber, huvudvärk, trötthet och muskelvärk efter en till två veckor är det viktigt att du söker vård så fort som möjligt. Detta eftersom att du då kan ha blivit smittad av TBE.
3. Vad är borrelia?
Fästingar bär inte enbart på TBE-smitta utan även på borrelia. Borrelia i sig är en bakterieinfektion som en tredjedel av alla fästingar bär på. Men som tur är så är smittan fortfarande väldigt ovanlig hos människor. Skulle du trots allt få borrelia så uppträder sjukdomen på lite olika sätt och i allra värsta fall så kan man drabbas av ansiktsförlamning. Det allra vanligaste symptomet är dock att man får en röd rund ring runt bettet, denna hudinfektion kallas för erythema migrans. Viktigt att tänka på är dock att bara för att du fått en röd ring runt bettet så är det inte säkert att du drabbats av borelia.
Är du rädd för att du drabbats av borrelia är det viktigt att du söker sjukvård så fort som möjligt.
4. Ta bort fästingen på rätt sätt
Om du har fått en fästing så är det inte skrivet i sten att du även kommer att bli smittad av någon av de sjukdomar som de bär. Men trots detta så är det fortfarande viktigt att du tar bort fästingen på rätt sätt.
Stegen för detta är inte många men det är bra om du har en pincett i närheten. Det du gör är att du griper tag i fästingen med pincetten så nära huvudet som möjligt och dra rakt upp, skriver hemsidan fästing.nu. Gör dig sedan av med fästingen genom att spola ner den i toaletten eller släpp ut den i naturen.
5. Dör en fästing när man tar bort den?
Den finns vissa skrönor om att fästingar nästan aldrig dör och att huvudet fortsätter att leva om man inte får bort den. Sanningen är dock att fästingarna oftast blir så skadade att de inte kan suga efter att man dragit ut den, skriver Expressen.
Missa inte att läsa om varningen för den markanta ökningen av TBE-fall i Sverige 2018.