Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu byter Arla ut sina förpackningar – så blir de nya varianterna

- 15/05/2019, 16:52

Arlas förpackningar är för miljöovänliga. Därför byter man nu ut över en miljard förpackningar. De satsar på en fossilfri plast som minskar koldioxidutsläppen med 960 ton per år.

Mejerijätten Arla har för klimatovänliga förpackningar då de produceras av råolja. Därför ska alla förpackningar i Arlas bassortiment bytas ut till hösten 2019, enligt Ny Teknik.

Minskar koldioxidutsläppen med 960 ton per år

Deras nya förpackningarna ska vara gjorda av växtbaserad plast, bland annat av sockerrör och skogsavfall. Dock är tryckfärgen inte gjord av förnyelsebart material.

– Vi räknar med att det här ska minska koldioxidutsläppen förknippade med förpackningarna med 12,6 procent, eller 960 ton koldioxid varje år, säger Torkel Bergengren, på Arla Foods, till Ny Teknik.

Arla
Arlas klimatsatsning minskar koldioxidutsläppen med 960 ton varje år. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Plastkorkarna är den riktiga miljöboven

Det är främst skruvkorkarna som är den stora miljöboven. De står nämligen för 50 procent av plasten i Arlas förpackningar.

De nya plastkorkarna ska vara växtbaserade och tillverkas av etanol från antingen sockerrör eller skogsavfall.De kan kännas lite annorlunda, men ska fungera lika bra som de gamla korkarna. Dessutom är de mycket bättre för miljön.

– Ur ett livscykelperspektiv är växtbaserad plast mindre belastande än fossilbaserad, framför allt sett till sådant som koldioxid och energianvändning, säger Bergengren.

Även plastbägarna för yoghurt och crème fraiche ska bytas ut till miljövänligare alternativ, nämligen återvinningsbar plast. 

Över en miljard förpackningar byts ut

Alla livsmedel som skyddas av aluminium kommer istället att få plastbelagt papper. Detta ska också bidra till att Arla minskar sitt klimatavtryck. Totalt ska över en miljard förpackningar bytas ut, skriver Ny Teknik.

Arla
Arla ska byta ut över en miljard förpackningar. Bildkälla: Adam Ihse/TT

Arla är inte det enda företaget som tänker på klimatet. En svensk matjätte har precis gått över till digitala kvitton – läs mer här!

Tycker du att Arla gör ett bra initiativ?