Arla byter ut över en miljard förpackningar.
Arla byter ut över en miljard förpackningar. - Foto: Pixabay, FREDRIK PERSSON / TT

Nu byter Arla ut sina förpackningar – så blir de nya varianterna

Arlas förpackningar är för miljöovänliga. Därför byter man nu ut över en miljard förpackningar. De satsar på en fossilfri plast som minskar koldioxidutsläppen med 960 ton per år.


Mejerijätten Arla har för klimatovänliga förpackningar då de produceras av råolja. Därför ska alla förpackningar i Arlas bassortiment bytas ut till hösten 2019, enligt Ny Teknik.

Minskar koldioxidutsläppen med 960 ton per år

Deras nya förpackningarna ska vara gjorda av växtbaserad plast, bland annat av sockerrör och skogsavfall. Dock är tryckfärgen inte gjord av förnyelsebart material.

– Vi räknar med att det här ska minska koldioxidutsläppen förknippade med förpackningarna med 12,6 procent, eller 960 ton koldioxid varje år, säger Torkel Bergengren, på Arla Foods, till Ny Teknik.

Arlas klimatsatsning minskar koldioxidutsläppen med 960 ton varje år. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Plastkorkarna är den riktiga miljöboven

Det är främst skruvkorkarna som är den stora miljöboven. De står nämligen för 50 procent av plasten i Arlas förpackningar.

De nya plastkorkarna ska vara växtbaserade och tillverkas av etanol från antingen sockerrör eller skogsavfall.De kan kännas lite annorlunda, men ska fungera lika bra som de gamla korkarna. Dessutom är de mycket bättre för miljön.

– Ur ett livscykelperspektiv är växtbaserad plast mindre belastande än fossilbaserad, framför allt sett till sådant som koldioxid och energianvändning, säger Bergengren.

Även plastbägarna för yoghurt och crème fraiche ska bytas ut till miljövänligare alternativ, nämligen återvinningsbar plast. 

Över en miljard förpackningar byts ut

Alla livsmedel som skyddas av aluminium kommer istället att få plastbelagt papper. Detta ska också bidra till att Arla minskar sitt klimatavtryck. Totalt ska över en miljard förpackningar bytas ut, skriver Ny Teknik.

Arla ska byta ut över en miljard förpackningar. Bildkälla: Adam Ihse/TT

Arla är inte det enda företaget som tänker på klimatet. En svensk matjätte har precis gått över till digitala kvitton – läs mer här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Arla gör ett bra initiativ?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.