Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Slarvet med cellprovsvar kan innebära livsfara

- 16/05/2019, 11:25

Hälften av landets regioner klarar inte att ge cellprovsvar inom den rekommenderade tiden. För de kvinnor som har cellförändringar kan det här få förödande konsekvenser.

Gynekologisk cellprovtagning erbjuds regelbundet till kvinnor i Sverige för att tidigt upptäcka cellförändringar – som i värsta fall kan leda till livmoderhalscancer. 

28 dagar ska det ta från att ett cellprov tas till att svaret lämnas ut. Men det visar sig att bara häften av landets regioner klarar att ge svar inom den rekommenderade tiden.

Svarstiderna skiljer på flera månader mellan olika regioner, det visar en granskning som Ekot gjort. 

– Det är väldigt långa väntetider för att få sitt svar och det kan vara oroväckande för många, säger Emma Karlsson, barnmorska i Närhälsans mobila buss i Göteborg, till Ekot. 

Cellprov
Cellprovtagning erbjuds regelbundet till kvinnor i Sverige för att tidigt upptäcka cellförändringar. Bildkälla: Unsplash

Kan få förödande konsekvenser

För de kvinnor som drabbats av cellförändringar kan den långa väntetiden innebära att insatser fördröjs för att förhindra att cancer utvecklas i livmodern. 

Det visar sig att de senaste årens långa analystider för cellprover sammanfaller med en ökning av insjuknade och dödlighet i livmoderhalscancer. 

– Vi har sett en mycket oroväckande ökning av livmoderhalscancer under de senaste fyra åren och av dem så är det ungefärligen femton fall per år som beror på en ökad risk för cancer om man har haft cellförändringar, och det är en möjlig hypotes att det kan bero på de förlängda handläggningstiderna, säger Joakim Dillner, ordförande för nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention, till Ekot. 

Det är HPV-viruset som i värsta fall kan orsaka livmoderhalscancer hos kvinnor. Och sedan 2010 erbjuds alla flickor i Sverige vaccin mot HPV. Men nu ska även pojkar i Blekinge vaccineras, läs mer om det här! 

Har du tagit cellprov någon gång?