EU-valet
26 maj går EU till val. - Foto: TT

EU-valet 2019: Allt om att rösta och att förtidsrösta i valet

Måste man rösta på valdagen 26 maj? Vad händer om man tappar bort sitt röstkort? Och kan man ändra sin förtidsröst? Nyheter24 reder ut.


Söndagen den 26 maj går EU till val. Men du kan gå och rösta redan nu, genom en så kallad förtidsröstning. Och om du skulle ångra din förtidsröst finns det faktiskt möjlighet att gå och rösta en gång till. 

Nyheter24 har tagit fram allt du behöver veta om hur du röstar i EU-valet. 

Vilka får rösta?

För det första måste du ha åldern inne för att få gå och rösta. Det innebär att du måste fylla 18 år senast på valdagen. Dessutom måste du vara svensk medborgare samt folkbokförd i Sverige nu eller tidigare. 

Om du är medborgare i ett annat EU-land och folkbokförd i Sverige kan du också ha rätt att rösta. Dock får du bara rösta i ett land. 

Förtidsröstning

Om du inte har möjlighet att ta dig till din vallokal söndagen den 26 maj så kan du redan nu gå och förtidsrösta. Det kan du göra i vilken röstningslokal som helst fram till och med valdagen. 

Här kan du hitta adresser och öppettider till lokaler för förtidsröstning. 

Kan man ändra sin förtidsröst?

Ja, om du ångrar dig kan du faktiskt gå och rösta igen på valdagen. Då blir det den rösten som räknas i slutändan. Men förtidsrösta kan du bara göra en gång, om du gör det flera gånger blir alla röster ogiltiga. 

26 maj går EU till val, men du kan förtidsrösta redan nu. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT

Röstdagen 

Självaste röstdagen infaller alltså söndag 26 maj. Kom ihåg att ta med dig giltig legitimation när du ska rösta. 

Om du röstar i din vallokal går det bra att komma dit utan ditt röstkort. Om du går till en annan vallokal behöver du ha med dig röstkortet också. 

Röstlokaler

På röstkortet, som du får hem senast tre veckor innan valet, står det vilken vallokal du är registrerad på. Öppettiderna hittar du även där och kom ihåg att vallokalen endast är öppen på självaste valdagen. 

Vad händer om jag är sjuk på valdagen? 

Om du skulle ha otur och dra på en sjukdom lagom till valdagen kan du faktiskt rösta ändå, genom så kallad budröstning. Då behöver du ett särskilt budröstningsmaterial. Därefter kan du be en anhörig transportera din röst till vallokalen. 

Vad händer om jag är bortrest?

Ingen annan får rösta i ditt ställe, om du inte är sjuk. Om du är bortrest på valdagen kan du förtidsrösta var som helst i landet. 

Om du befinner dig utomlands under hela röstningsperioden så kan du i de flesta länder rösta på den svenska ambassaden. Du kan även brevrösta om du beställer ett särskilt material.

Som det ser ut just nu så har Sverige 20 av totalt 751 stycken platser i EU-parlamentet. Det är alltså dessa 20 stolar som ska delas upp i det stundande valet. Vill du veta mer om vilka kandidater Sverige har representerade i EU-parlamentet kan du läsa om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att rösta i EU-valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.