Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bästa jobben efter studenten: Hög lön utan utbildning

- 22/05/2019, 21:14

Tar du studenten till sommaren? Grattis och välkommen till vuxenlivet – här jobbar vi. Men deppa inte för det. Det finns flera ingångsjobb med hög lön utan krav på förkunskaper. Här är de bästa jobben till sommaren!

Tar du snart studenten? Kul, då är det jobbdags. Men deppa inte för det – det finns flera jobb som ger en boost i plånboken utan att du behöver några förkunskaper. Här är de bästa jobben till sommaren:

1. Biblioteksassistent

En biblioteksassistent hjälper den ordinarie bibliotekarien i sitt arbete. Arbetsuppgifterna är främst administrativa, såsom att kategorisera och registrera tidskrifter, men också att låna ut böcker till besökare. Viktiga egenskaper är lyhördhet, servicekänsla samt intresse för litteratur. 

Utbildning: Det är meriterande med någon slags eftergymnasial utbildning men det är inget krav. Då är det dock desto viktigare med ett genuint intresse för kultur och litteratur!

Genomsnittslön före skatt: 24 300 kronor.

Biblioteksassistent
Bildkälla: Christine Olsson/TT

2. Personlig assistent 

Personliga assistenter arbetar med att stötta människor med funktionsvariationer i deras vardag. Till exempel kan man hjälpa till med städning, matinköp och hygien. Därav är det viktigt att man besitter särskilda egenskaper, såsom tålamod och empati. 

Utbildning: Även om det finns flera utbildningar som är riktade mot yrket är det också ett jobb som man kan få utifrån sina personliga meriter. Till exempel är personkemi mellan brukare och assistent väldigt viktigt. 

Genomsnittslön före skatt: 26 700

Personlig assistent
Bildkälla: Kallestad Gorm/TT

3. Sekreterare

En sekreterares jobb varierar något från arbetsplats till arbetsplats. Vanliga arbetsuppgifter är dock att svara i telefon, boka möten, planera resor och att hålla ordning och reda i företagskalendern. Därför är det särskilt viktigt att vara ansvarstagande och strukturerad. 

Utbildning: Gymnasiekompetens är ofta ett minimikrav, men kurser och utbildningar inom administration är ett plus.

Genomsnittslön före skatt: 28 900 kronor.

Sekreterare
Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

4. Löneadministratör

Löneadministratörer arbetar med företags bokföring. Till exempel kan man räkna ut löner och se till att allting blir utbetalt som det ska. Andra vanliga arbetsuppgifter är arkivering, ansvar över telefon och att ta emot ordrar. Viktigt är därför att vara noggrann och att ha ett ordentligt siffersinne. 

Utbildning: Ingen speciell utbildning krävs för att bli löneadministratör, man blir istället ofta upplärd på arbetsplatsen man kommer till. 

Genomsnittslön före skatt: 29 600 kronor.

Löneadministratör
Bildkälla: Pixabay

5. Reseledare

Reseledare jobbar med att hjälpa turister och besökare på deras semestrar. Ofta är man stationerad på en viss ort utomlands där man informerar och svarar på frågor. Därför är det viktigt att vara både ansvarsfull och social.

Utbildning: Reseledare utbildas ofta av sina arbetsgivare. Det är dock meriterande om man har goda språkkunskaper och en bra känsla för service. 

Genomsnittslön före skatt: 30 100 kronor.

Reseledare
Bildkälla: Pixabay

Läs även: Här är Sveriges 10 hetaste arbetsgivare 2019

Källa: Framtid

Ska du jobba i sommar?