Fästing
Staten uppmanar svenska folket att spara fästingar i frysen och ta bild av dem. - Foto: TT

Därför ska du spara fästingar i frysen

Staten uppmanar nu svenska folket att spara fästingar i frysen. Men inte vilka fästingar som helst, utan det är de ovanliga fästingarna som forskarna vill komma åt och undersöka närmare.


Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppmanar nu folk i hela landet att spara fästingar som ser ovanliga ut i frysen. 

Anledningen är att forskare vid myndigheten vill få svar på hur klimatförändringarna påverkar fästingarnas utbredning. 

Förra året hittades nämligen två nya arter av fästingar i Sverige, Hyalomma marginatim och Hyalomma rufipes. Hyalomman, som i folkmun kalls för jättefästing, har Nyheter24 skrivit om tidigare här.

Forskarna vill ha hjälp

Nu vill forskarna veta om ytterligare fästingarter har hittat hit från varmare länder och om de bär på nya smittor. 

– Vi misstänker att det var på grund av förra sommarens värme som de här arterna kunde utveckla sig till fullvuxna här. Vi vill ha koll på om det händer något nytt med fästingar i Sverige och då behöver vi hjälp, säger Giulio Grandi, forskare vid SVA och Sveriges lantbruksuniversitet, till SVT. 

Förra året rapporterades det om att jättefästingen Hyalomma för första gången hade hittats i Sverige – och den har spridit sig i landet. Bilkälla: TT

Hur vet jag att en fästing är ovanlig? 

Var uppmärksam på färgen eller om fästingen har något mönster. Jättefästingen har exempelvis randiga ben och honan har en rödfärgad rygg. 

Notera öven fästingens beteende. Jättefästingen har till exempel ett mer aggressivt beteende och är snabbare än vanliga fästingar. 

Så om du hittar en ovanligt stor fästing, eller en som har annorlunda form aller färg – fånga in och stoppa i frysfacket. Sedan tar du en bild och skickar in till SVA. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett en ovanlig fästing någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.