Allt om Bert Karlsson.
Allt om Bert Karlsson. - Foto: Stella pictures

Här är allt du vill veta om profilen Bert Karlsson

I kväll är det premiär för dokumentärserien Bert Karlsson – Elefanten i folkhemmet. Men vad vet vi egentligen om honom? Nyheter24 har listat fem saker du måste veta!


Entreprenören, politikern och skivbolagsdirektören Bert Karlssons, 73, liv skildras i dokumentären Bert Karlsson – Elefanten i folkhemmet, som har säsongspremiär ikväll. 

Nyheter24 har listat allt du behöver veta om Bert!

Den unga entreprenören

Bert Karlsson blev en entreprenör i tidig ålder. Redan i tonåren började han tillverka lampskärmar i föräldrarhemmets källare som han sedan sålde. Och när han var 18 år öppnade han sina första livsmedelsbutiker. Några år senare öppnade han flera bingohallar runt om i Sverige som inbringade miljontals kronor i kassan.

Mariann Grammofon

1972 startade Bert Karlsson skivbolaget Mariann Grammofon som representerade stora svenska artister och band som Barbados, Carola. Lena Philipsson och Vikingarna. Skivbolaget låg även bakom musiktävlingen Fame Factory som sändes på TV3 mellan 2002-2005. 2006 köptes bolaget upp av Warner Bros Music.

Skivbolaget representerade bland andra Carola. Bildkälla: Bertil Ericson / TT

Startade Skara Sommarland

1984 var Bert Karlsson med och grundade nöjesfältet Skara sommarland i sin hemstad. Parken öppnade blev snabbt en av de populäraste nöjesparken i Europa. Dock var han tvungen att lämna sommarlandet 1993, på grund av ekonomiska skäl.

Ny demokrati

Bert Karlsson hoppade även in i politiken och var med och grundade partiet Ny demokrati 1991 tillsammans med Ian Wachtmeister. Mellan 1991-1994 satt han i riksdagen innan han lämnade partiet. 2018 började han valarbeta med Kristdemokraterna.

Asylboenden

I samband med flyktingkrisen 2015 så öppnade Bert Karlsson upp flera asylboenden, via bolaget Jokarjo, runt om i landet. Han fick dock lägga ned anläggningarna efter att Migrationsverket gav beskedet att boanläggningarna inte behövdes längre. I efterhand har han blivit stämd av flera företag, bland annat Livets ord för att de hyrda lokalerna inte hade återställts korrekt, vilket Expressen skrev om.

Bert Karlssons liv skildras i en ny dokumentär på TV4. Bildkälla: ADAM IHSE / TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på Bert Karlsson – elefanten i rummet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.