Läsk och energidryck är inte bra för munhälsan.
Läsk och energidryck är inte bra för munhälsan. - Foto: Unsplash

Så farligt är läsk och energidryck för tänderna

Att socker är dåligt för tänderna vet nog de flesta om vid det här laget. Men hur farligt är det med lightläsk? Och hur påverkar energidryck tänderna? Nyheter24 reder ut.


Läsk innehåller som bekant stora mängder socker, vilket inte alls är bra för dina tänder. Vi alla har nämligen bakterier i munnen som omvandlar sockret till syra när vi dricker söta drycker. 

Läsk ökar alltså risken för karies och det är även väldigt surt, vilket i sin tur ökar risken för frätskador på tänderna. 

Men hur ser det ut med lightläsk då? Jo, det är faktiskt bättre ur kariessynpunkt eftersom det inte innehåller något socker. 

– Men det är lika surt, så det är samma problem med frätskador, säger forskaren Agneta Hasselkvist till SVT. 

Läsk och energidryck är omåttligt populärt, men inte särskilt bra om du vill hålla tänderna friska. Bildkälla: Unsplash

Energidryck är inte heller så bra att hälla i sig om man värnar som sin tandhälsa. Energidrycker är nämligen ungefär som läsk, de innehåller socker och är mer eller mindre surt. 

Hur ska man göra om man vill dricka energidryck och läsk men inte förstöra tänderna då? 

Jo, enligt forskaren Agneta Hasselkvist kan man kan dricka allt, om man gör det snabbt och inte små klunkar under en lång stund. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om Michael som drack upp till sex liter läsk varje dag. Till slut hade han så ont att han bara kunde äta yoghurt eller soppor. Se hur hans tänder såg ut här!

/
Tycker du om läsk och energidryck?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är bolagen på konsumenters skamlista

Två miljoner hemlösa på Afrikas horn

Över två miljoner människor har tvingats fly sina hem på Afrikas horn, och då främst i Somalia, på grund av de ihållande regnvädren och allvarliga översvämningarna. Uppgifterna om hur många som drabbats i Somalia, Kenya och Etiopien kommer från nyhetsbyrån AFP som sammanställt och beräknat uppgifter från FN och från ländernas myndigheter.

Spanska ord rör upp känslor i Israel

Israel har på nytt reagerat på spanska uttalanden om kriget i Gaza, och har nu har kallat hem sin ambassadör i Spanien.

Unik upptäckt: Sex planeter i rytmisk dans

Astronomer har upptäckt sex planeter som i en rytmisk dans kretsar runt en stjärna 100 ljusår från jorden, rapporterar CNN. Det sällsynta fyndet kan ge ledtrådar till hur vårt solsystem bildades.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Ragunda

1 timme sedan
"Hammarstrand, resultat efter nykterhetskontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Opec väntas minska produktionen

1 timme sedan
Oljekartellen Opec+ har enats om att "ytterligare minska oljeproduktionen med 600 000 till en miljon fat om dagen", säger en källa med insyn i förhandlingarna mellan de 13 medlemsländerna till nyhetsbyrån AFP.