Stockholm

Så farligt är läsk och energidryck för tänderna

Läsk och energidryck är inte bra för munhälsan.
Läsk och energidryck är inte bra för munhälsan. Foto: Unsplash

Att socker är dåligt för tänderna vet nog de flesta om vid det här laget. Men hur farligt är det med lightläsk? Och hur påverkar energidryck tänderna? Nyheter24 reder ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Läsk innehåller som bekant stora mängder socker, vilket inte alls är bra för dina tänder. Vi alla har nämligen bakterier i munnen som omvandlar sockret till syra när vi dricker söta drycker. 

Läsk ökar alltså risken för karies och det är även väldigt surt, vilket i sin tur ökar risken för frätskador på tänderna. 

Men hur ser det ut med lightläsk då? Jo, det är faktiskt bättre ur kariessynpunkt eftersom det inte innehåller något socker. 

– Men det är lika surt, så det är samma problem med frätskador, säger forskaren Agneta Hasselkvist till SVT. 

Läsk och energidryck är omåttligt populärt, men inte särskilt bra om du vill hålla tänderna friska. Bildkälla: Unsplash

Energidryck är inte heller så bra att hälla i sig om man värnar som sin tandhälsa. Energidrycker är nämligen ungefär som läsk, de innehåller socker och är mer eller mindre surt. 

Hur ska man göra om man vill dricka energidryck och läsk men inte förstöra tänderna då? 

Jo, enligt forskaren Agneta Hasselkvist kan man kan dricka allt, om man gör det snabbt och inte små klunkar under en lång stund. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om Michael som drack upp till sex liter läsk varje dag. Till slut hade han så ont att han bara kunde äta yoghurt eller soppor. Se hur hans tänder såg ut här!

Tycker du om läsk och energidryck?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.