FLYG
Därför ska du inte tugga tuggummi när du flyger - Foto: Pixabay

Därför ska du inte tugga tuggummi när du flyger

Känner du igen känslan av att bli lite gasig i magen när du flyger? Det är du inte ensam om. Nu förklarar en läkare i Norge varför vi blir lite extra känsliga i magen – och vad vi kan göra för att minska gaserna.


Många vet nog känslan – du sitter på ett flygplan några tusen meter upp i luften och känner att magen är lite extra känslig. Inte jättekul kanske. Men varför är det så?

Beror på trycket

Den norska läkaren Afzal Mohammad Innstrand förklarar varför många känner ett extra stort behov av att släppa på trycket när de flyger.

– När vi är på en viss höjd och kabintrycket faller, så ökar gasbubblorna i tarmen och så blir det som att tarmen "gäser". Då får vi ett behov av att prutta, förklarar Innstrand till VG.

Läkaren förklarar vidare att det inte är bra att hålla det inne, utan att du egentligen bara borde låta det komma ut eftersom gaserna annars kan sprida till organen högre upp, vilket kan ge en känsla av smärta i bröstet och hjärtat.

Magen påverkas när du flyger. Bildkälla: Pixabay

Förebyggande mat

Men för de som tycker att det är obehagligt att släppa på trycket när man sitter på ett flyg, så finns det saker du kan äta för att förebygga gaser. 

Du kan skippa mat som innehåller mycket socker och fibrer och istället fokusera på att få i dig frukt och grönt, eftersom det minskar risken för gaser.

Frukt och grönt minskar gaser i magen. Bildkälla: Pixabay

Tuggummi påverkar din mage

Ett vanligt förekommande trick är att tugga tuggummi för att minska trycket i öronen, vilket oftast kan hjälpa. Vad det dock inte hjälper mot är just gaser i magen, eftersom tuggummi innehåller manitol och sorbitol som kan öka gaserna i magen.

– Håll inte gaserna inne, tipsar Innstrand, rapporterar norska VG.

Att släppa sig på ett flygplan kanske inte är supertrevligt för resterande resenärer, men nu har du ändå ett godkännande från läkaren!

 Nyheter24 har tidigare skrivit om fem sjuka saker som passagerare har gjort ombord på flygplan, här kan du läsa om det!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Svensk dagligvaruhandel utsätts för allt fler brott. Fler än hälften av butikerna utsattes för allt från stöld till hot och våld under första kvartalet 2024. Och kostnaden för att stävja brottsligheten kostar handlarna enorma summor.

Två döms för djurplågeri på slakteri

Grisar på ett skånskt slakteri utsattes för allvarliga och upprepade brott. Två män döms nu till villkorlig dom och dagsböter av Ystads tingsrätt, som kommit fram till att 18 djur vid slakt har lidit på ett sätt som är att bedöma som djurplågeri.

Man begärs häktad efter överfall mot advokat

Den man i 65-årsåldern som greps efter en misshandel i Norrköping i helgen har begärts häktad, på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel, rapporterar P4 Jönköping.

Tyska investerare ser ljusare på framtiden

Stämningsläget inom den tyska ekonomin förbättras ytterligare. Zew-index, en månatlig undersökning, steg i april till 42,9 från ett index på 31,7 i mars.