Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fruktansvärda bilder visar vad som händer om ditt barn sväljer ett batteri

- 30/05/2019, 14:37

Vidriga bilder visar hur ett knappbatteri kan orsaka förödande konsekvenser om det hamnar i ett barns mage. I ett experiment, gjord av barnsjuksköterskan Sarah Hunstead, upplyser hon och varnar föräldrar världen över.

Att vara förälder är för många en stor utmaning. Med spädbarn och småbarn som vill lägga allt i munnen är det inte så konstigt att man som förälder konstant är orolig för att sitt barn ska sätta i halsen eller svälja något farligt. 

En undersökning av The Battery Controlled i Australien visade att det i snitt kommer in fyra barn i veckan till akutmottagningen på grund av att barnet har svalt ett knappbatteri. Ett knappliknande batteri som bland annat används i klockor, leksaker och miniräknare.

CPR Kids grundaren Sarah Hunstead gjorde därför ett experiment för att visa vad som händer om ett barn sväljer ett sådant batteri, ett experiment som har delats världen över!

Batteri i kycklingfilé

För att visa hur knappbatterier kan skada barn lade Hunstead ett batteri i en kycklingfilé i totalt fyra timmar och noterade skadorna under hela perioden. 

Redan efter 10 minuter ser man hur batteriet gett skada, men inte tillräckligt mycket för att man ska haja till. Efter 30 minuter syns ännu lite mer skada på kycklingfilén, och efter fyra timmar har kycklingen blivit rejält bränd av batteriet. Sarah Hunstead menar att samma sak skulle hända i ett barns mage om barnet sväljer batteriet. 

– Jag är chockad över den skada som ett knappbatteri kan göra på så kort tid, säger hon till Kidspot

Efter fyra timmar har knappbatteriet bränt ordentligt på kycklingfilén. Bildkälla: CPR Kids/Facebook

Kemisk reaktion

Så vad är det egentligen som händer i magen när ett barn sväljer ett knappbatteri? Enligt The Battery Controlled, menar man att när ett batteri med myntstorlek sitter fast i ett barns hals, utlöser salivet en elektrisk ström. Detta orsakar sedan en kemisk reaktion som kan bränna kraftigt. Om detta har hänt ditt barn, kommer de sannolikt att börja hosta, dregla eller klaga på obehag. 

Så undviker du att ditt barn sväljer ett batteri

Först av allt är det viktigt att du som förälder har gått en HLR-kurs så du vet vad du ska göra om något oväntat skulle hända. Dessutom är det viktigt att du som förälder noga tittat runt i hemmet efter eventuella föremål som kan innehålla knappbatterier och placera de föremål ur sikte. Men om skadan ändå har skett ska du göra följande:

1. Ring till 1177 och berätta att du misstänker att ditt barn har svalt ett batteri. 

2. Berätta för din läkare vilket ID-nummer som finns på batteriet, om du har informationen till hands. 

3. Låt din barn inte äta eller dricka något förrän en röntgen har utförts. 

4. Framkalla inte kräkningar. 

Vid akuta fall ring alltid 112.