Unik lista: 24 vackra barnnamn på pojkar

- 05/06/2019, 21:31 -

Henry, Alfred eller Olle – svårt att bestämma vad din eller er son ska heta? Här är 24 vackra barnnamn som du eller ni kan döpa er son till. Det finns ungefär 156 000 namn i Sverige och uppskattningsvis hälften är killnamn. Här är några favoriter.

Väntar du och din partner barn, eller kanske gör du det själv? Hur än situationen ser ut så kommer ert/ditt liv snart att vändas upp och ner – en person kommer till världen som du alltid kommer att älska villkorslöst och göra precis ALLT för. 

Men den lille ska ju ha ett namn också och att komma på ett är lättare sagt än gjort. Om du får barn tillsammans med din partner ska ni också komma överens om ett namn som ni vill ge ert barn – för namnet ska ju förhoppningsvis vara densamma hela personens liv. 

Behöver du eller ni hjälp? Här är 24 unika pojknamn som du/ni kan inspireras av – och killnamnens betydelse!

1. Matteo

Matteo är ett killnamn som har blivit allt mer populärt under de senaste åren. Namnet är en italiensk form av Matteus och betyder Guds gåva.

Namnsdag: 14 mars 

2. Julian

Julian är en form av det latinska namnet Julius och har funnits i Sverige sedan 1800-talet. Namnet kommer ursprungligen från Jupiter som är gud över himmelen och ljuset. Jupiter betyder "skinande/himmelske fader".

Namnsdag: 24 Maj

3. Valentin

Valentin är ett killnamn som har använts i Sverige sedan mitten av 1400-talet och kommer ursprungligen från Valentinus, det från latinets valens som betyder "stark" eller "frisk".

Namnsdag: 14 februari 

4. Nicholas

Nicholas är ett namn som härstammar från det grekiska namnet Nikolaus, vilket är bildat av orden Nike "seger" och laos "folk", det vill säga segerfolket! 

Namnsdag: 5 februari 

5. Elvis

Enligt "Allt för föräldrar" har inte namnet Elvis inte direkt någon betydelse men skulle kunna vara en form av Alvis och Elwin

Namnsdag: 4 April

6. Alfred

Namnet Alfred har faktiskt engelskt ursprung. Den fornengelska stavningen var Ælfræd, bildat av ælf "alf" och ræd "råd". Alfred betyder vis och har under åren ökat i populäritet.

Namnsdag: 3 Januari

7. Kian

Kian är från början ett persiskt killnamn och betyder "Konung" eller "Rike". Namnet kan också betyda "den största guden".

Dessutom är namnet irländskt/keltiskt namn och betyder "ålderdomlig, uråldrig" eller "den forntida". 

Namnsdag: 20 oktober 

8. Morris

Morris är ett killnamn som fått stor popularitet under de senaste åren.

I Sverige finns det ungefär 1 300 män med namnet Morris. Namnet betyder den store/mäktige. 

Namnsdag: 22 september

9. Henry

Namnet Henry är ett engelskt namn som härstammar från det tyska namnet Heinrich. Henry betyder hemmets härskare.

Namnsdag: "Allt för föräldrar" skriver att Henry numera saknar namnsdag, men att den firas 19 januari.

10. Benjamin

Benjamin är ett hebreiskt pojknamn och betyder lyckans son. 2018 var namnet på plats 31 av populäraste namnen. 

Namnsdag: 28 december 

11. Archie

I Sverige är namnet Archie ovanligt, bara drygt 40 personer har det som tilltalsnamn på en kille. Eller tjej för den delen. Namnet är ett engelskt och skottskt förnamn, och är en förkortning av Archibald. Archibald är ett namn sammansatt av det germanska komponenterna "ercan" med betydelsen "genuin" eller "äkta" samt "bald" vilket betyder "modig". 

Det nya lilla tillskottet i den brittiska kungafamiljen fick namnet Archie, så vi kan ju ana att det kommer att bli allt mer populärt. 

Namnsdag: 29 juni 

12. Maximilian

Maximilian är en längre form av namnet Max och betyder "Den störste". Från början är det ett tysk-romerskt kejsarnamn.

Namnet ökade i populäritet på 1990-talet och är numera ett av de 100 vanligaste mansnamnen. 

Kuriosa: en av Zlatans söner heter just Maximilian.

Namnsdag: 1 februari 

13. Harry

Harry är ett killnamn med engelskt ursprung och en form av det engelska namnet Henry. Namnet kom till Sverige i mitten av 1800-talet och var väldigt populärt i början av 1900-talet och ökade efter det kom in i almanackan 1986.  

Namnsdag: 10 oktober 

14. Malte

Namnet Malte har tyskt ursprung och enligt tysk källa betyder namnet "Folktingets rådgivare" med synonymer "råder (över)" (walten) och "härska" (herrschen).

Malte har ökat i populäritet under de senaste åren.

Namnsdag: 28 november 

15. Waldemar/Valdemar

"Allt för föräldrar" skriver: "Valdemar är ett gammalt nordiskt namn som bland annat gett upphov till det slaviska pojknamnet Vladimir och lär betyda "världens herre", "berömd härskare" eller "prisad för sin makt'". 

Namnsdag: 25 januari 

16. Folke

I de äldre generationerna är Folke ett mycket vanligt förnamn men har faktiskt också blivit allt populärare senare år. Folke är ett gammalt nordiskt namn och betyder "Hövding".

Namnsdag: 14 juli

17. Levis

I Sverige finns det bara drygt 200 män med namnet Levis. Namnet betyder "lätt" på Latin.

Namnsdag: 22 September

18. Leonel

Får du barn i Lejonets stjärntecken kan Leonel vara ett bra tips på val av killnamn. Namnet är en variant av Lionel och betyder "ungt lejon" eller "lejon". 

Namnsdag: 30 Mars 

19. Walter

Namnet Valter/Walter kommer från tyska Waltheri, som är sammansatt av två ord som betyder makt och krigare. Idag är namnet vanligast hos pensionärer och våra allra yngsta. Numera är stavningen med W vanligast.

Namnsdag: 17 Augusti 

20. Vincent

Vincent är ett killnamn med latinskt ursprung som har betydelsen "segrande". Namnet har blivit allt mer populärt de senaste åren och idag har nästan 14 000 män i Sverige namnet. 

Namnsdag: 22 Januari 

21. Frans

Frans är en tysk kortform av det latinska Franciscus eller italienska Fransesco som ursprungligen var ett tillnamn med betydelsen "den franske" eller "fransman".

Namnsdag: 4 Oktober 

22. Olle

Olle är ett nordiskt namn och en förkortning av Ollerus, som är en latiniserad form av namnet Ull. Ull betyder ära, glans och härlighet. 

Namnsdag: 28 September 

23. Isidor

"Allt för föräldrar" skriver att Isidor är ett namn som kan bäras av både män och kvinnor, men idag är det inga kvinnor som har namnet i Sverige. 

Namnet har sitt ursprung i Grekland med betydelsen "gåva från Isis". 

Namnsdag: 16 Februari 

24. Sigge

Namnet Sigge kommer från fornodiskans Sigurd, som är en sammansättning av "si" - "seger" och "gurd" - "väktare". 

Namnsdag: 3 November 

Källa: Allt För Föräldrar

Läs också: Här är det populäraste bebisnamnet 2018 – där du bor