Onsdag 8 Dec
Stockholm

Därför sätter kaffe igång magen

Kaffe
Kaffe är både uppiggande och sätter fart på magen. Foto: Unsplash

Kaffe fungerar inte bara uppiggande, det sätter även fart på magen. Och enligt ny forskning verkar det inte bero på koffeinet, som man tidigare har trott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kaffe är för många ett måste på morgonen. Dels för att det livar upp både hjärna och sinne, men kanske även för att det sätter fart på tarmen. Och förvånande nog visar ny forskning att det inte är koffeinet som ligger bakom. 

Forskare vid University of Texas Medical Branch, i USA, gav kaffe till råttor under tre dagar och tittade på hur det påverkade deras tarmar och tarmbakterier. 

De upptäckte då att kaffet ökar sammandragningarna i både tunn- och tjocktarmen. Och det är alltså sammandragningarna som gör att det trycker på så att du behöver gå på toaletten. 

I studien såg forskarna även att kaffet hämmade bakterietillväxten i tjocktarmen, vilket innebär att kaffe är antibakteriellt. 

Ny forskning visar att det inte är koffeinet som ligger bakom nödigheten efter en kopp kaffe. Bildkälla: Unsplash

Samma effekt av koffeinfritt 

Men det som förvånade forskarna allra mest var att det koffeinfria kaffet hade exakt samma effekt på tarmen och nödigheten. Alltså tycks den laxerande effekten inte bero på koffeinet utan på något annat som finns i kaffet. 

Forskarna har inte kommit fram till exakt vad ännu. Men en teori är att kaffe i sig påverkar tarmbakterierna på sätt så att det leder till toalettbesök. Det kan även bero på att kaffet utlöser ett sorts samspel mellan tarmrörelser och tarmbakterier som är laxerande. 

Dricker du svart kaffe? Läs mer om vad det kan vara ett tecken på här!

Sätter kaffe igång din mage?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela