- Foto: Nesvold, Jon Olav/TT

Forskare: Människor äter ett bankomatkort – per vecka

Skrämmande upptäckt! Mängden mikroplast du får i dig varje vecka motsvarar ett bankkort – och du får faktiskt i dig det mycket enklare än vad du tror.


När vi äter och dricker väljer vi nästan alltid det vi gillar och tycker är gott – för vem skulle välja att äta något som är äckligt? Dessutom vill vi att det ska kännas bra i munnen, vi äter ju faktiskt med alla våra sinnen. 

Om du fick frågan att äta ett bankkort, vad skulle du svara då? Förmodligen nej. Men trots att du kanske inte kan tänkta dig äta ett kort så gör du det varje vecka – utan att du vet om det!

En forskning visar nämligen att mängden mikroplastartiklar vi får i oss varje dag motsvarar ett bankkort i veckan, skriver TT. 

Via detta får vi i oss plasten

Totalt rör det sig om 2 000 mikroplastartiklar per vecka, vilket väger lika mycket som ett bankkort, det vill säga fem gram. 

Men var kommer plastartiklarna i från? En av de största källorna är faktiskt något vi konsumerar varje dag – dricksvatten. Dessutom får vi i oss mikroplaster via salt, skaldjur och öl, menar forskare i australienska Newcastle.

– Plasterna förorenar inte bara våra hav och vattenvägar och dödar marint liv, de finns i alla oss, säger Marco Lambertini, generaldirektör för Världsnaturfonden WWF, till TT.

Så påverkar det oss 

Totalt har forskarna granskat 52 studier och fått fram att vi varje år får i oss en ett kvarts kilo mikroplaster – per person. Men hur påverkar det oss?

Forskarna vet ännu inte om eller hur de påverkar oss, men hoppas genom att beräkna den ackumulerande mängden av den, kunna få fram effekterna. 

Globalt problem 

Plast är ett stort globalt problem, och man har bland annat förbjudit engångsplast på många ställen. I New York ska man till exempel förbjuda alla plastpåsar nästa år, något som Nyheter24 tidigare skrivit om.  

Nu vill Världsnaturfonden WWF se ett globalt agerande mot nedskräpning av plast i naturen. 

– Plast är ett globalt problem som enbart kan lösas genom att ta itu med den egentliga orsaken och åtgärda vid källan. Vi behöver konkreta åtgärder för att stoppa plastflödet till naturen, både på regerings-, producent- och konsumentnivå, säger Metta Wiese, expert på plast och marina frågor på WWF, i ett uttalande, skriver Expressen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!