Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 skillnader mellan böckerna och filmerna i Sagan om Ringen

- 20/06/2019, 15:09

Med åren har Sagan om Ringen-filmerna verkligen blivit moderna klassiker. Men hur mycket stämmer överens med böckerna? Här är några saker som ändrats.

VARNING: OM DU INTE SETT FILMERNA ELLER GÄRNA VILL LÄSA BÖCKERNA ÄR DETTA EN RIKTIGT SPOILER-TÄT ARTIKEL

Även om Peter Jacksons tre Sagan om Ringen-filmer snart har 20 år på nacken (ja vi vet, det är helt sjukt att det är så länge sen) så anses filmerna av många att vara några av de bästa någonsin. 

Sagan om Ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst ligger alla högt upp på listan över de bäst rankade filmerna på IMDB, och titt som tätt ser man filmerna gå på tv. 

Men många har varit kritiska till hur mycket Jackson ändrade i filmerna – det var nämligen mycket som ändrades, lades till och togs bort innan manusen till mastodontfilmerna var klara. 

Att gå igenom varenda liten ändring skulle ta längre tid än att gå hela vägen till Mordor (och man går helt enkelt inte bara in i Mordor), men här är några tunga punkter som är annorlunda i filmerna:

1. Frodo ger sig iväg i all hast (Sagan om ringen)

I filmen går det ganska fort när Frodo väl ska ge sig av, vilket kanske är lika bra. 

I boken tar han flera månader på sig att planera, hinner sälja sitt hus och planera en flytt till östra delarna av Fylke. Det hade kanske inte gjort sig så bra på film. 

2. Arwen räddar Frodo (Sagan om ringen)

Resan från Hobbiton till Rivendell har ändrats väldigt mycket i filmerna – framför allt har den kortats ner. En av ändringarna är att alven Glorfindel, som räddar Frodo från ringvålnaderna vid floden Bruinen, har bytts ut mot Arwen. 

I böckerna har Arwen en väldigt liten roll, men i Jacksons filmatisering har rollen som spelas av Liv Tyler fått en större plats.

Eftersom Glorfindel inte förekommer fler gånger i böckerna, och berättelsen lider brist på kvinnliga huvudpersoner, kan förändringen anses rimlig. Däremot är just scenen vid floden en av böckernas starkaste ögonblick, och där har läskighetsnivån skruvats ner betydligt – Saurons ringvåldnader i böckerna får film-vålnaderna att kännas som charmiga disneyskurkar. 

3. Alverna kommer och hjälper till (Sagan om de två tornen)

En av de mest kritiserade förändringarna i filmatiseringen är beslutet att låta Haldirs armé av alver hjälpa till vid Helm's Deep. 

Inte nog med att detta aldrig händer i böckerna, det stämmer heller inte överens med storyn som helhet (det är inte rimligt att alverna skulle skicka en stor armé till Rohan). 

I slaget dör Haldir, i böckerna är han fortfarande vid liv vid berättelsens slut. 

4. Enterna vill inte hjälpa till (Sagan om de två tornen)

I Jacksons filmer är enterna minst sagt motvilliga att hjälpa till att besegra Saruman. De framställs och som uråldriga och trögfattade. I böckerna är de betydligt mer handlingskraftiga. Till exempel behöver inte Merry och Pippin lura Treebeard att se Sarumans förstörelse för att enterna ska vilja dra ut i krig. 

I slaget vid Helm's Deep spelar enterna och Fangorn-skogen också en stor roll, i filmerna är de inte på plats alls. 

5. Faramir vill ta ringen (Sagan om de två tornen)

Frodo och Sams resa i andra filmen skiljer sig rejält från den i böckerna. I filmerna vill Faramir ta ringen med sig till Gondor och ge den till sin tjuriga pappa Denethor. 

Det hela kulminerar i en scen där Frodo och Sam konfronterar en nazgûl i Osgiliath. I boken händer inget av det här, Faramir inser hur viktigt Frodos uppdrag är och släpper iväg honom utan att bråka. 

6. Aragorn åker ut för en klippa (Sagan om de två tornen)

I filmen bränner det till rejält när gänget stöter på warg-ridande orcher på väg till Helm's Deep. Aragorn skadas och åker ut för en klippa. Alla tror han är död tills han anländer till borgen till allas lycka. 

I boken händer inget av detta. 

7. Éomer kommer till Helms Deep efter slaget (Sagan om de två tornen)

Inte bara alven Glorfindel fick ta ett steg tillbaka när böckerna skulle bli film – även Rohans krigarhjälte Erkenbrand ströks. I boken kommer Gandalf till Helm's Deep efter att ha  hämtat Erkenbrand och hans ryttararmé, i filmen är det Éomer han har med sig. 

I boken skolkade dock Éomer inte alls från slaget, han var med under hela långa slaget mot uruk-hai.

8. Sam och Frodo delar på sig (Sagan om konungens återkomst)

Som sagt – Frodo och Sams resa till Mordor ändrades rejält. I filmen ber Frodo Sam att "gå hem" efter att de båda vännerna bråkat om bröd. I filmerna händer inte detta, Sam och Frodo delar på sig först när orcherna tar Frodo till tornet. 

Dock är sista biten på vägen till Domedagsberget nästan exakt lika ord för ord jämfört med böckerna.

9. Hela slutet av boken togs bort (Sagan om konungens återkomst)

I filmen, när Aragorn har krönts till kung över Gondor och Arnor zoomas bilden ut till en av Tolkiens vackra kartor, och vips är hobbitarna tillbaka i ett lugnt och fridfullt Fylke. 

I boken rådde fullständigt kaos vid hemkomsten, efter att en diktatur införts – med självaste Saruman som tyrann. I boken fixar Frodo, Sam, Merry och Pippin ett uppror som störtar den nya onda makten. Saruman dödas av Grima, och Grima dödas av hobbit-bågskyttar. 

Har du läst böckerna?