Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är fem tecken på att du dricker för lite vatten

- 06/07/2019, 12:20

Känner du dig nedstämd, har svårt att fokusera eller har en uppsvullen mage? Det kan vara tecken på att du dricker alldeles för lite vatten. Nyheter24 listar fem tecken på att du får i dig för lite vätska.

De allra flesta är nog fullt medvetna om att det är livsavgörande för vår hälsa att dricka vatten. Och allra oftast känner man ju när man är törstig. Men det kan faktiskt vara så att kroppen kan vara uttorkad trots att man inte känner törst. 

För att vara helt säker på att man får i sig tillräckligt med vatten kan man gå efter det rekommenderade intaget, vilket är att dricka två liter om dagen. 

Här är fem tecken på att du dricker för lite vatten, enligt tidningen Måbra. 

1. Din mage är uppsvullen 

Om din mage är uppblåst kan det bero på att din kropp försöker att behålla den vätska som du har fått i dig under dagen, vilket då alltså är alldeles för lite. 

Hur får man bukt på det då? Jo, ju mer uppsvullen du känner dig desto mer ska du dricka. Vatten kan nämligen hjälpa till att få ner svullnaden om du är uttorkad. 

2. Du presterar inte på topp 

En endaste procents uttorkning kan påverka kroppen negativt, så det är verkligen viktigt att dricka ordentligt. Om du känner dig ofokuserad, nedstämd eller att minnet är sämre än vanligt kan det bero på att du är uttorkad. 

Vattenglas
Det är bra att få i sig cirka två liter vatten om dagen. Bildkälla: CHRISTINE OLSSON/TT

3. Du känner dig yr 

Om du inte fyller på med vatten under dagen kan du känna dig yr. Det beror på att cellerna i kroppen behöver vatten. Om de inte får det kan det till och med leda till att du svimmar. 

4. Rynkor och mattare hud 

Det kan synas på ditt ansiktet att du dricker för lite vatten. För lite vätska kan göra rynkor mer synliga och få din hud att se mattare ut. Om du dricker ordentligt med vatten kan din hy alltså få mer lyster. 

5. Du behöver inte gå på toaletten 

Om du kan gå en hel dag utan att gå på toaletten är det ett tydligt tecken på att du dricker för lite. Du bör dricka så pass mycket att det leder till 3-4 toalettbesök per dag.  

Dricker du tillräckligt med vatten?