Erik Niva öppnar upp om uppväxten i Malmberget.
Erik Niva pratar om den svåra uppväxten i Malmberget - Foto: Jessica Gow/TT

Erik Niva om uppväxten: "14 människor tog livet av sig"

Sportjournalisten Erik Nivå är dagens krönikör i "Sommar i P1". Där pratar han om uppväxten i norrländska Malmberget och hur flera ungdomar valde att ta sina egna liv i ung ålder.


Erik Niva har sedan början av 00-talet varit en av pionjärerna i svensk sportjournalistik. Som den ordkonstnär han har beskrivits som, så har han både vunnit Publicistklubbens pris "Guldpennan" och årets sportjournalist nio år i rad (2010-2018).

I dag gör han sitt Sommarprat i P1 och för ovanlighetens skull är det ingen argentinsk vänstermittfältare han ska porträttera, utan han själv och sitt egna liv.

– Jag kommer från en plats som inte räknades i går och inte existerar i morgon, säger han i programmet.

Självmorden i Malmberget

Niva reflekterar mycket kring uppväxten i den norrländska orten Malmberget och hur det har format hans liv. Han tar lyssnarna in i gymnasieskolans aula, vilket var platsen Niva fick uppleva ett antal sorgliga minnesstunder.

– I mitten av 1990-talet så började killarna i min egen generation ta livet av sig i min hemstad. Och de fortsatte ta livet av sig i min hemstad, säger han.

Erik Niva har vunnit pris efter pris. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

14 självmord under ett år

Självmorden var ingenting som man pratade om i Malmberget. Inte ens de 14 personerna som valde att ta sina egna liv under ett gymnasieår.

– Jag minns en söndagsnatt då en kille i klassen ovanför hoppade från sjunde våningen på punkthuset där jag själv gått mitt sista förskoleår. Han råkade landa på en buske som bromsade fallet och vaknade visserligen upp mörbultad, men utan att ens ha brutit någonting. På måndagsmorgonen gick killen till skolan som om inget hade hänt. Och vi pratade inte mer om den saken. Vi pratade inte om den saken över huvudtaget, säger han.

"Kommunen låste dörrarna höghusens balkonger"

Malmberget började enligt Niva förtvina och gruvan som utvann metallen i stadens namn, började växa sig allt större. Och stämningen i orten blev bara deppigare och deppigare.

– Kommunen låste dörrarna till höghusens balkonger, säger han.

Erik Niva öppnar upp om den svåra uppväxten i den norrländska orten Malmberget. Bildkälla: Jessica Gow/TT
/
P1
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är Erik Niva Sveriges främste sportjournalist?
Tack för din röst!