Kackerlackor kan bli immuna mot bekämpningsmedel
Kackerlackor kan bli immuna mot bekämpningsmedel - Foto: Pixabay

Skräcken: Nu är kackerlackor immuna mot bekämpningsmedel

Kackerlackor är inte speciellt trevliga kryp som ofta dyker upp där man minst önskar det. Nu har de också börjat utveckla en resistens mot bekämpningsmedel.


Kackerlackor kan vara ett av de vidrigaste krypen som finns här i världen. De är också duktiga på att dyka upp lite här och var. Och skulle vår planet gå under i eld och lågor så skulle kackerlackorna troligtvis lyckas dyka upp vid något hörn ändå.

Utöver detta, så visar det nu sig att de är immuna mot bekämpningsmedel. Forskare i Tyskland har nämligen sett att kackerlackorna kan utveckla resistens för flera olika medel som de blir utsatta för.

Kan snart få immuna kackerlackor

Detta betyder att det bara är en tidsfråga innan krypen blir fullständigt immuna.

– Kackerlackor som utvecklar resistens mot flera typer av bekämpningsmedel på en gång kommer göra kontrollen med dessa skadedjur nästan omöjlig att hantera med bara kemikalier, säger forskare Michael Scharf på Purdue University till CNN.

Detta eftersom man bekämpar kackerlackor med medel som är gjorda av vissa kemikalier och gifter – vilket inte kommer gå längre om krypen är resistenta.

Större problem med kryp i låginkomstområden

Scharfs kom också med slutsatsen att problemet är större i låginkomstområden och platser med effektiv skadedjursbekämpning inte är tillgänglig. 

Det enda sättet för att få bukt med kackerlacksproblemet är enligt Scarf, att använda fysiska metoder som fällor och dammsugare, samt sanering. Det skriver CNN.

Kackerlackor kan bli resistenta mot bekämpningsmedel. Bildkälla: Pixabay
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att kackerlackor är äckliga?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.