Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gigantisk haj kan dyka upp på västkusten i sommar

- 09/07/2019, 14:18 -

Tänkte du bada på västkusten i sommar? Då bör du veta att du kan stöta på världens näst största haj i vattnet, nämligen brugdhajen.

Befinner du dig på västkusten i sommar så lär du ta ett och annat dopp i havet. Men det du kanske inte visste var att du då riskerar att simma tillsammans med världens näst största haj, nämligen brugdhajen. Den rör sig nämligen vid havet kring Norge och vid den svenska västkusten, enligt Världsnaturfonden.

Brugdhajen kan bli hela 15 meter lång och väger uppemot 4 ton. Arten kännetecknas för sitt enorma gap som den använder för att äta sin föda genom att sila allt som kommer i sin väg.

Ofarlig för människor

Men du behöver inte vara rädd, brugdhajen är nämligen helt ofarlig. Den har visserligen tänder, men de är väldigt små – dessutom livnär sig den endast på plankton. Så skulle du se hajen i vattnet så kan du fortsätta simma lugnt, du står inte på menyn!

Om du råka stöta på en brugdhaj så kan det mycket väl finnas fler i närheten, den lever nämligen tidvis i flock.

Brugdhajen är dock en av många fiskar som är utrotningshotade idag, då den ofta faller som offer för tjuvfiske.

Brugdhajen
Brugdhajen kännetecknas för sitt enorma gap. Bildkälla: Pixabay
Kommer du bada på västkusten i sommar?