Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så många svenskar kan tänka sig köpa en elbil

- 09/07/2019, 16:51

Det är fortfarande ganska få elbilar som rullar runt på motorvägarna i Sverige. I en ny undersökning visar det sig dock att nästan varannan svensk kan tänka sig införskaffa en elbil som nästa bilköp.

Många är överens om att elbilar är bättre för miljön än fossildrivna bilar. Men idag kör endast tre procent av Sveriges förare det klimatvänligare alternativet.

I en ny undersökning gjord av Blocket Fordon och YouGov så visar det sig dock att nästan varannan svensk vill köpa en elbil som sitt nästa bilköp.

43 procent kan tänka sig byta till elbil

Studien visar på att hela 43 procent av de tillfrågade kunde tänka sig byta till det eldrivna alternativet – och i Stockholm så låg den siffran på hela 55 procent.

– Ett stadigt stigande utbud och fortsatt hög försäljningstakt talar för att efterfrågan kommer öka. Att närmare hälften av svenska folket dessutom kan tänka sig att köpa en elbil nästa gång det är dags att köpa eller byta bil bekräftar bara den uppfattningen, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket till Teknikens Värld.

Elbil
Nästan varannan svensk vill köpa en elbil. Bildkälla: Pixabay

Varannan ung vuxen väljer elcykeln

Även utbudet på elcyklar har ökat. Hela 31 procent svarar att de delvis eller helt och hållet skulle kunna byta ut bilen mot cykeln. Det är framförallt den yngre generationen (18-29 år) som gillar det alternativet, där kan nästan 50 procent tänka sig elcykeln som transportmedel istället för bilen.

– Vi har sett ett ökat intresse för elcyklar under våren och början av sommaren och det är spännande att en så pass stor andel av svenskarna kan tänka sig att till någon grad byta ut sin bil mot en elcykel. Om en sådan tanke realiseras i praktiken skulle det kunna ha stor positiv påverkan på miljön, säger Tero Marjamäki.

Elcykel
Många unga kan tänka sig elcykel som transportmedel. Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bil