Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förslaget: Transportera sopor från Italien till Sverige

- 10/07/2019, 18:02

Den italienska staten ber nu Sverige om hjälp med deras avfallshantering. Detta efter att företaget som ska ansvara för soporna på Roms gator inte längre klarar av trycket.

Rekord-värme har härjat i sydliga delarna av Europa de senaste veckorna. Detta till vissas glädje, men det är kanske inte jätteskönt när det blir olidligt varmt.

Stora problem med lukten

Värmeböljan har även skapat diskussioner i Italien då de haft stora problem med sophämtning och sophantering i staden. Värme tillsammans med sopor liggandes på marken ger ingen trevlig lukt, vilket blir oundvikligt i 35-graders värme. Särskilt då staden valt att spara in på pengar genom att inte använda rengöringsmedel i de tömda containrarna. 

Stora bekymmer för företaget

Ama kallas företaget som ansvarar för att hålla Roms gator rena. Men företaget är inte långt från att sluta i katastrof. DN rapporterar att deras frånvaro-nivå bland deras 7667 anställda ligger på cirka 15 procent, medan nästan 9 procent är sjukskrivna. 

Nu har italienska staten bett Sverige om akut hjälp. De vill nämligen transportera över 20.000 ton sopor till Sverige, närmare bestämt Stockholm och Göteborg, eftersom deras kommunala avfallshantering inte fungerar ordentligt.

"Inte så stora möjligheter att hjälpa till"

Det är Stockholm Exergi som har fått förfrågan om att hjälpa till, trots att de inte vet vilket slags avfall som de vill ha hjälp med. Jonas Collet, pressansvarig på företaget, uttrycker sig såhär:

– Vi ställer höga krav på vilket avfall vi tar hand om men vi har lovat att utvärdera. Men i dagsläget kör vi redan våra anläggningar på i närmaste maxkapacitet så vi kanske inte har så väldigt stora möjligheter att hjälpa till just nu, förklarar han för DN.

Enorma kostnader

Priset som den italienska staten kommer att få betala är ingen liten summa. Att transportera 20.000 ton sopor beräknas kosta runt 40 miljoner kronor, skriver italienska Il Messaggero. Men kommunen är i desperat behov av hjälp då de fortfarande inte fått bukt med problemet, trots tre års försök.

Anledningen till de dyra kostnaderna är bland annat på grund av att Kina tog beslutet att inte längre importera sopor, skriver DN.

Borde vi hjälpa Italien med avfallshanteringen?