Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen varnar för bostadsbedragare – flera unga drabbade

- 11/07/2019, 10:50

Personer som ska börja studera i en ny stad och söker bostad faller offer för bedrägeri. Flera unga och studenter har förlorat tiotusentals kronor efter att bedragarna lyckats föra över pengar från deras bankkonton.

Nu när många får sina antagningsbesked från högskolor så är det också ofta läge att söka efter en ny bostad. Men under de senaste månaderna så har en ny våg av bostadsbedrägerier svept in över Sverige. 

Polisen har nämligen sett en ökning av anmälningar över hela landet. Nu vill de varna för bedragarna.

Det börjar med en kreditupplysning

Det nya tillvägagångssättet som används är att de säger att en kreditupplysning måste tas och i samband med det ska en avgift betalas. Därefter vill bedragarna att man uppger bank och personuppgifter. 

I samma veva vill de att man loggar in på sitt BankID, vilket gör att de får tillgång till internetbanken. Efter det så har de tillgång till alla bankkonton och har möjlighet att föra över pengar till annat håll. 

Bostäder
Många söker nya bostäder i samband med skolstarten. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Flera unga har förlorat tiotusentals kronor 

Nu har det kommit fram uppgifter om att flera unga och studenter förlorat tiotusentals kronor. 

– Många har inte riktigt förstått hur det här med kreditupplysning går till. Som privatperson behöver du inte agera överhuvudtaget. Företagen ska upplysa dig om att de tagit en kreditupplysning, det är allt, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericenter, till SVT.

Bedrägerifällan läggs i samband med bostadssökandet som ofta går via sajter eller sociala medier. Det har även hänt att annonser om påhittade lägenheter läggs ut av bedragarna eller att de själva svarar på sökandes annonser.

"Du ska definitivt inte betala något i förskott"

Lockbetet som används är ofta om lägenheter på heta adresser och låga hyror.

– Generellt gäller det att vara uppmärksam på om någon har väldigt bråttom och inte kan visa en lägenhet som ska hyras ut. Du ska definitivt inte betala något i förskott och sedan är det viktigt att kolla med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om personen har rätt att hyra ut, säger Lotta Mauritzson till SVT.

Svenska kronor
Flera unga har fallit offer för bostadsbedrägeri under de senaste månaderna. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT
Har du blivit lurad av bostadsbedragare?