Torsdag 6 Okt
Stockholm

Forskare: 600 svenskar dog förra året av värmen

Förra årets värmebölja slog hårt mot svenskarna.
600 svenskar dog förra sommaren till följd av värmen. Foto: Erik Johansen/TT, Hasse Holmberg/TT

Förra årets värmebölja slog hårt mot många svenskar. En ny studie visar att flera hundra avled till följd av de höga temperaturerna. Nu varnar forskare om framtiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sommaren 2018 blev rekordvarm i Sverige. 

I jämförelse med 2017 ökade dödsfallen på grund av värme med 8,2 procent. Läkartidningen har i en ny studie kunnat visa att det rör det sig om 600 personer, skriver Expressen.  

I studien har man jämfört dödsfallen 2018 med hur många som brukar avlida av värme under den svenska sommaren. 

De varmaste sju dagarna under förra året inträffade vecka 29 – jämfört med samma vecka året innan ökade dödsfallen med 13,5 procent under den perioden. 

Åtgärder måste sättas in i tid

Forskarna bakom studien hävdar att Sverige kommer att behöva förbereda sig bättre – då klimatförändringarna kommer att innebära ökad risk för värmeböljor framöver. 

De menar också att utsatta grupper, som exempelvis äldre och sjuka, måste få hjälp i tid för att klara sig. 

”De skattningar som görs i den studie vi presenterar här visar på att man kan anta att en stor del av den överdödlighet som observerats under sommaren kan tillskrivas de höga temperaturerna,” skriver forskare från Umeå universitet och Folkhälsomyndigheten i studien.

Metereologer varnar

I studien lyfter man fram värmeböljan 2003 – som drabbade bland andra Frankrike, Italien och Storbritannien. Dessa länder har infört varningssystem och åtgärdsplaner för att förhindra dödsfall vid höga temperaturer. 

Metereloger brukar inte vilja koppla samman enskilda väderhändelser med klimatförändringar – men det har tidigare sagts att intensifierade skyfall och värmeböljor i framtiden kan ses som ett resultat av miljöförändringar. 

– Varje enskilt oväder är alltid ett vanligt oväder men det kommer att bli vanligare i ett förändrat klimat, har Gustav Strandberg på SMHI, tidigare sagt till Expressen

Mer nyheter: Ny studie: Extrema värmeböljor kan bli allt vanligare

Är du orolig för klimatutvecklingen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.