Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Olycksplanet i Umeå: Hade fått varningar om metalltrötthet

- 15/07/2019, 21:15 -

Det flygplan som störtade i Umeå och ledde till nio människors död – hade fått varningar om osäkerhet kring vingstöden, enligt finska Hufvudstadsbladet.

Den flygplansmodell, GA8 Airvan, som kraschade på söndagen i Umeå har tidigare varit med om olyckor. Flygplanet med amerikansktillverkad motor köptes 2013 av fallskärmsklubben i Umeå, skriver Expressen.

Minst fem olyckor med modellen 

Mellan 2008 och 2014 inträffade fem olyckor – tre i Australien, en i Storbritannien och en i Sydamerika. 

Den olyckan som skedde i Umeå är den dödligaste. 

Internationella medier har tidigare rapporterat om att flygplanet – med nio personer ombord – var överbelastat då modellen enbart är byggt för åtta personer. Men dessa uppgifter dementerades senare då det ska vara byggt för åtta personer plus en pilot. 

Strax efter att olyckan inträffade gick Svenska Fallskärmsklubben ut och sa att de stoppar alla flygningar med planet. Två ytterligare plan av den modellen som kraschade i Umeå finns för närvarande i Sverige. 

– Det vore väldigt oansvarigt om vi fortsätter lasta in hoppare i maskinen som om inget har hänt, säger Per-Olov Humla, ordförande vid Svenska Fallskärmsklubben till TT.

Australiensiska myndigheter varnade om vingarna 

Enligt den finska tidningen Hufvudstadsbladet ska australiensiska myndigheter i höstas ha varnat för att fästena för vingstöden mot flygkroppen kan drabbas av metalltrötthet, skriver Expressen

På söndagen meddelade Trafikverket att man drar in luftvärdighetsbeviset för de svenska planen av samma modell.

Det planet som orsakade de nio personernas död i Umeå i söndags hade bara tre veckor innan olyckan –  den 25 juni – genomgått en besiktning och fått godkänt att flyga. 

Mer nyheter: Sju män och två kvinnor dog i flygkraschen i Umeå – här är allt vi vet