Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Råttor och bajs hittat bland svensk flygplansmat

- 16/07/2019, 10:25

Döda råttor, smuts och bajs – det hittade livsmedelsinspektörer hos ett företag som levererar flygplansmat till och från Sverige.

Efter ett anonymt tips gjorde Nyköpings kommun en inspektion hos ett företag som levererar mat till bland annat flygningar från Skavsta. 

När livsmedelsinspektörerna kom till platsen där företaget har sin verksamhet möttes de av en fasansfull syn. Det var smuts, döda råttor och råttbajs på golvet tillsammans med chokladförpackningar som råttor ätit sig igenom. 

Amal Shabibi, chef för livsmedelsenheten i Nyköpings kommun beskriver synen som ”jättehemsk”. 

Om ett företag levererar livsmedel till allmänheten måste man registrera sitt företag hos kommunen så att den ska kunna utföra kontroller. 

Detta hade företaget i fråga inte gjort. De hade levererat mat till Ryanair, Novair och Jettime i hela tre år utan att allmänna det till kommunen. 

Råttor
Smuts, döda råttor och råttbajs hittades hos ett företag som levererar flygplansmat till och från Sverige. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

– Här ser man risken när en verksamhet inte är känd för oss. Förhållandena kan bli så här fruktansvärda. I en verksamhet som får tillsynsbesök blir det aldrig så här, säger Amal Shabibi till Södermanlands Nyheter.

Efter livsmedelsinspektörernas upptäckt förbjöds företaget att fortsätta verksamheten. Det hävdes dock efter löfte om bättring och fler inspektioner. 

Men efter att företaget tilldelats den högsta sanktionsavgiften på 75 000 kronor så avregistrerade företaget sin verksamhet. 

Brukar du äta flygplansmat?