Råttor och råttbajs
Råttor och råttbajs hittades hos ett företag som levererar flygplansmat. - Foto: TT

Råttor och bajs hittat bland svensk flygplansmat

Döda råttor, smuts och bajs – det hittade livsmedelsinspektörer hos ett företag som levererar flygplansmat till och från Sverige.


Efter ett anonymt tips gjorde Nyköpings kommun en inspektion hos ett företag som levererar mat till bland annat flygningar från Skavsta. 

När livsmedelsinspektörerna kom till platsen där företaget har sin verksamhet möttes de av en fasansfull syn. Det var smuts, döda råttor och råttbajs på golvet tillsammans med chokladförpackningar som råttor ätit sig igenom. 

Amal Shabibi, chef för livsmedelsenheten i Nyköpings kommun beskriver synen som ”jättehemsk”. 

Om ett företag levererar livsmedel till allmänheten måste man registrera sitt företag hos kommunen så att den ska kunna utföra kontroller. 

Detta hade företaget i fråga inte gjort. De hade levererat mat till Ryanair, Novair och Jettime i hela tre år utan att allmänna det till kommunen. 

Smuts, döda råttor och råttbajs hittades hos ett företag som levererar flygplansmat till och från Sverige. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

– Här ser man risken när en verksamhet inte är känd för oss. Förhållandena kan bli så här fruktansvärda. I en verksamhet som får tillsynsbesök blir det aldrig så här, säger Amal Shabibi till Södermanlands Nyheter.

Efter livsmedelsinspektörernas upptäckt förbjöds företaget att fortsätta verksamheten. Det hävdes dock efter löfte om bättring och fler inspektioner. 

Men efter att företaget tilldelats den högsta sanktionsavgiften på 75 000 kronor så avregistrerade företaget sin verksamhet. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du äta flygplansmat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Länsstyrelsen i Stockholm har utlyst skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Beskedet kommer efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna i förra veckan.

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka har inträffat på Älvstorpsvägen i Nora", skriver polisen på sin hemsida.

Swish förändring – för att skydda dina pengar

1 timme sedan
Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av betaltjänsten Swish och fått bankerna att vidta åtgärder.