Anorexia
Forskarna har hittat åtta genvarianter som kan kopplas till anorexia - Foto: TT/Unsplash

Studie visar att anorexia inte bara sitter i hjärnan

Anorexia har visat sig inte bara vara en psykiatrisk sjukdom. Sjukdomen kan nämligen också hänga ihop med ämnesomsättningen, enligt en stor internationell studie.


Drygt 17 000 människor som lider av anorexia nervosa har fått sitt DNA undersökt av forskare i en stor internationell studie. Samt 55 000 kontrollpersoner från totalt 17 olika länder. Över 8000 av dessa är svenska. 

Forskarna har hittat åtta genvarianter som kan kopplas till anorexia, alltså självsvält. 

– Man har länge vetat att anorexia är ärftligt, men inte vilka genvarianter som ligger bakom, säger Mikael Landén, professor i psykiatri på Karolinska institutet och på Göteborgs universitet, till TT via Sveriges Radio. 

De olika genvarianterna ger en liten ökad risk för att utveckla anorexia. Men långt ifrån alla som har dessa gener blir sjuka, därmed går det inte att fastställa om man kommer drabbas av sjukdomen genom ett blodprov. 

Forskarna har hittat åtta genvarianter som kan kopplas till anorexia. Bildkälla: FREDRIK SANDBERG/TT

Även större risk för depression

De personer som har den genetiska risken för att drabbas av anorexia löper även risk för att utveckla andra psykiatriska sjukdomar såsom depression och tvångssyndrom. 

Mikael Landén säger att detta resultat var väntat. Men ett oväntat resultat var att anorexia också är genetiskt kopplat till fysisk aktivitet, och omvänt kopplat till risk för diabetes och fetma. 

– Det var inte självklart. Anorexia behöver alltså inte bara sitta i hjärnan, utan kan ha med ämnesomsättningen att göra, säger Landén. 

Samma kroppsliga mekanismer 

Studien visar därmed att det verkar vara samma kroppsliga mekanismer, men de omvända, som gör att vissa människor svälter sig själva medan andra har svårt att sluta äta för mycket. 

– En person som har genvarianter kopplade till övervikt har svårare än andra att gå ner i vikt. Om man har genetisk risk för anorexi är det tvärtom lätt att gå ned i vikt. Kanske för att man inte får lika starka hungersignaler som andra, säger Landén.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

1 timme sedan
Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.