Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie visar att anorexia inte bara sitter i hjärnan

- 16/07/2019, 18:28

Anorexia har visat sig inte bara vara en psykiatrisk sjukdom. Sjukdomen kan nämligen också hänga ihop med ämnesomsättningen, enligt en stor internationell studie.

Drygt 17 000 människor som lider av anorexia nervosa har fått sitt DNA undersökt av forskare i en stor internationell studie. Samt 55 000 kontrollpersoner från totalt 17 olika länder. Över 8000 av dessa är svenska. 

Forskarna har hittat åtta genvarianter som kan kopplas till anorexia, alltså självsvält. 

– Man har länge vetat att anorexia är ärftligt, men inte vilka genvarianter som ligger bakom, säger Mikael Landén, professor i psykiatri på Karolinska institutet och på Göteborgs universitet, till TT via Sveriges Radio. 

De olika genvarianterna ger en liten ökad risk för att utveckla anorexia. Men långt ifrån alla som har dessa gener blir sjuka, därmed går det inte att fastställa om man kommer drabbas av sjukdomen genom ett blodprov. 

Anorexia
Forskarna har hittat åtta genvarianter som kan kopplas till anorexia. Bildkälla: FREDRIK SANDBERG/TT

Även större risk för depression

De personer som har den genetiska risken för att drabbas av anorexia löper även risk för att utveckla andra psykiatriska sjukdomar såsom depression och tvångssyndrom. 

Mikael Landén säger att detta resultat var väntat. Men ett oväntat resultat var att anorexia också är genetiskt kopplat till fysisk aktivitet, och omvänt kopplat till risk för diabetes och fetma. 

– Det var inte självklart. Anorexia behöver alltså inte bara sitta i hjärnan, utan kan ha med ämnesomsättningen att göra, säger Landén. 

Samma kroppsliga mekanismer 

Studien visar därmed att det verkar vara samma kroppsliga mekanismer, men de omvända, som gör att vissa människor svälter sig själva medan andra har svårt att sluta äta för mycket. 

– En person som har genvarianter kopplade till övervikt har svårare än andra att gå ner i vikt. Om man har genetisk risk för anorexi är det tvärtom lätt att gå ned i vikt. Kanske för att man inte får lika starka hungersignaler som andra, säger Landén.