Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Expertens varning om FaceApp: "Orolig"

- 17/07/2019, 21:34

Faceapp är för många ren underhållning. Men nu varnar experter för att appen kan inkräkta på din privata information.

Just nu cirkulerar det runt redigerade bilder på sociala medier, som får folk att häpna.

Den ryska appen FaceApp redigerar nämligen dina bilder så att du, exempelvis, ser ut att vara mycket äldre än vad du är, har en annan frisyr, kön eller liknande.

Men ingen rök utan eld.

Flera experter varnar nu användare för hur bilderna du tar lagras i appen.

Som på de flesta andra appar, behöver du alltid godkänna deras användarvillkor. Och visst kan de flesta erkänna – det är inte ofta man läser avtalen.

Det du också behöver göra för att få använda appen är att ladda upp en bild på dig eller någon annan, som appen sedan bearbetar.

Lokalt eller via molntjänsten

Men det finns två olika sätt detta görs på.

– Bildbearbetningar kan antingen göras lokalt i mobiltelefonen eller i en molntjänst, förklarar Karl Emil Nikka, säkerhetsexperten som har gått igenom appens användarvillkor, till Aftonbladet.

Säkrast är att göra bearbetningen lokalt i telefonen, vilket enligt Nikka är det som de flesta tror görs. Egentligen har väldigt få koll på att bilden till störst sannolikhet lagras i det ryska företagets molntjänster, vilket automatiskt ger dem tillgång till att använda bilden i andra syften.

Det oroar Nikka, eftersom det enligt honom inte är många som förstår att bilden går ur deras ägo så fort de laddat upp den i appen.

–  När det gäller just FaceApp blir jag ganska orolig när jag ser deras användarvillkor. Enligt dem ger vi appen rätten att använda bilderna utan att vi får någon kontroll över det. Delar de med sig av något som vi användare inte vill att de ska göra – då har vi ett problem, förklarar han till Aftonbladet.

Tillgång till alla bilder

Men det är inte ens det mest obehagliga.

Det som oroar några apputvecklare är att FaceApp inte bara får tillgång till bilderna du lägger upp i appen, utan den misstänks även få tillgång till hela ditt bildbibliotek. Otäckt, va?

Även om det inte är bekräftat någonstans, så vill Nikka höja ett varningens finger till att ge appar tillgång till dina bilder. 

Är du extra orolig, så är Nikkas tips att radera appen direkt. Ett annat bra trick att komma ihåg är att du kan ge en app tillfällig åtkomst till mobilkameran, ta en bild med den appen för att sedan ladda upp den som enskild fil, skriver Aftonbladet.

Har du laddat ner Faceapp?