Tropiskt fågelvirus rör sig i riktning mot Sverige.
Smittsamt fågelvirus kan redan ha nått Sverige. - Foto: Hasse Holmberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Smittsamt fågelvirus kan ha nått Sverige – forskare ber om hjälp

Tropiska fågelvirus som kan vara skadliga för både djur och människor sprider sig över norra Europa. Nu uppmanas allmänheten att skicka in döda fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt.


Uppmaningen om att skicka in fågelkadaver riktar sig framför allt till allmänheten i södra Sverige. 

Orsaken är att de två närbesläktade virusen West Nile- och Usutuviruset misstänks kunna nå Sydsverige. Alla döda fåglar som påträffas söder om Dalälven är av särskilt intresse för SVA

– Virusen har sakta förekommit längre och längre norrut. Förra sommaren hittades de ända uppe i norra Tyskland, så vi tror att de så småningom kommer nå Sverige, säger Aleksija Neimane, forskare på SVA, till Aftonbladet

Virusen är i de allra flesta fallen ofarliga för människor. Många som smittas märker inte ens av det, men man kan få influensasymptom och under en procent kan bli allvarligt sjuka. 

– Då kan man se neurologiska störningar av att viruset ger inflammation i hjärnan, säger Aleksija Neimane.

Populationer kan utplånas

Fåglar kan däremot dö om de blir smittade, i värsta fall kan hela populationer utplånas. Mest känsliga är trastar, ugglor och kråkfåglar. 

Den som skickar in en avliden fågel behöver inte oroa sig för att bli smittad – eftersom viruset endast kan överföras mellan fågel och människa genom myggbett. 

Men forskare på SVA råder ändå den som kommer i kontakt med fåglarna att använda handskar, då man aldrig vet hur fågeln dog. 

Mer nyheter: Otroliga upptäcken: Kan ha hittat orsaken till endometrios

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du skicka in en död fågel?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.