Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Otroliga upptäckten: Kan ha hittat orsaken till endometrios

- 17/07/2019, 12:42

Endometrios är tillståndet där livmoderslemhinnan växer utanför livmodern – något som bland annat leder till stor smärta. Hittills är orsaken till sjukdomen okänd och det finns inte heller ett botemedel för åkomman. Något det kan bli ändring på nu.

Ungefär var tionde person som menstruerar har sjukdomen endometrios – ett tillstånd som sänker livskvalitén på flera sätt. Bland annat kan man få ont av att ha sex, menssmärtor kan förvärras och man kan drabbas av infertilitet, skriver 1177 Vårdguiden.

Vad som orsakar sjukdomen har hittills varit okänt och likaså vad som kan bota det – något det kan bli ändring på nu. 

Potentiell orsak 

En forskningsgrupp från universiteten Warwick och Edinburg har nyligen gjort en upptäckt som kan vara avgörande för de 176 miljoner människor som har sjukdomen.

Provrör
Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

I en studie lyckades nämligen forskarna identifiera en typ av förändrade vita blodceller, så kallade marcopahges, i anslutning till sjukdomen – något som kan vara roten till åkomman. Om det här är fallet kan även en lösning vara närmare än vad man tidigare har trott.

Närmare lösning

Studien bidrar till redan existerande forskning som visar att förändrade celler kan ha en primär roll i endometrios. Om detta är fallet vore det även möjligt att behandla tillståndet genom att rikta in sig på dessa celler. Sådana tester gjordes även på möss i studien ifråga – något som var framgångsrikt. 

Nuvarande behandling bristfällig

Denna upptäckt är särskilt viktig då efterfrågan på en icke-hormonbaserad behandling är stor. Detta då sidoeffekterna av hormontillsatser för människor med endometrios kan vara stora. Hormonbehandlingar kan inte heller bota sjukdomen, bara förmildra dess symptom. 

Även den andra primära behandlingen för endometrios– att operera bort delar av livmodern – kan medföra allvarliga komplikationer utan att tillståndet helt försvinner, skriver The Sun.

Det här innebär att ett potentiellt botemedel för åkomman skulle vara banbrytande.

Läs även: 5 symptom på endometrios som du måste känna till