GONORRÉ
Gonorré blir allt vanligare i Sverige. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Erik Nylander/TT

Gonorré allt vanligare i Sverige – så vet du om du har det

Gonorré har sedan 2014 ökat kraftigt bland Sveriges befolkning. Det är en sexuellt överförbar könssjukdom, som kan verka harmlös – vilket inte stämmer.


Könssjukdomar är aldrig trevligt. Det kan kännas jobbigt, göra ont och kännas pinsamt.

Men glöm då inte att det är vanligare med könssjukdomar än vad du tror – exempelvis gonorré.

Gonorré har fått sig ett uppsving i Sverige sedan 2014, då spridningen av infektionen har ökat rejält bland befolkningen.

Finns lite överallt

Men vad är det för något?

Gonorré är en bakterie som överförs framför allt genom anala och vaginala samlag, eller via oralsex. Bakterien går att hitta i slidan, ändtarmsöppningen, ögonen, svalget och urinröret.

Några symptom på att du fått gonorré är bland annat att det svider när du kissar, detta oavsett om du är en man eller kvinna. 

Vanligt förekommande är dessutom att få flytningar, vilket gäller bägge kön, och mellanblödningar. Om du gått runt ovetandes om könssjukdomen, så finns risken att du som kvinna kan få väldigt ont i nedre delen av magen, alltså vid äggledarna.

Som man kan du få ont i urinröret efter att ha gått runt med infektionen under en längre tid.

Allvarliga konsekvenser ju längre tiden går

Försök att uppsöka vård titt som tätt eftersom att det oftast inte ens dyker upp några symptom. Men har du "tur" i oturen att få symptom, brukar de komma ungefär en vecka efter att du blivit smittad.

Och om du går runt med gonorré en längre period, så blir risken större och större att du till slut får svårt att bli gravid eller göra någon annan gravid, skriver Vårdguiden.

Vad du bör göra

Smittskyddsläkaren Mattias Waldeck förklarar att det du bör göra om du misstänker att du har blivit smittad är att direkt uppsöka vård, så att du kan ta prover, rapporterar SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft gonorré?
Tack för din röst!