Extremhetta i Sverige – kan slå nya värmerekord

- 20/07/2019, 14:39

Den som väntar på något gott... Snart förväntas värmen vara tillbaka, och det med bravur. Enligt experter beräknas nämligen juli bli den varmaste månaden – någonsin.

Snart drar ännu en värmebölja in över Europa.

Enligt prognoser kan det komma att bli den varmaste månaden – någonsin.

Upp emot 40 grader varmt

Länder så som Portugal, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Spanien förväntas få extremvärme. Det kan komma att bli temperaturer uppemot 40 grader.

Mer specifikt kan det bli 37 grader i Madrid, medan Paris chockas med runt 39 grader varmt.

Sverige kan förvänta sig värme

Hur varmt blir det då i Sverige?

– Det ser ut som att den här varma luften kan komma upp till Sverige i slutet på nästa vecka, berättar Stina Karlsson, meteorolog på Foreca, till Aftonbladet.

Hon förklarar att det är på grund av en högtrycksrygg som gör att södra Europas värme når hela vägen till Sverige och att stockholmare kan förvänta sig en hetta på cirka 30 grader under onsdagen.

Bildkälla: Johan Nilsson/TT
Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Norra Sverige kommer också kunna njuta av värmen, men enligt Stina kan det redan nästa helg vända för norrlänningarna.

– Det kan vara så att det kommer några lågtryck i nästa helg, men det ser ut att ha en nordlig bana så det är i norra Sverige snarare än i södra och mellersta Sverige. I norr kan det komma lite regn, förklarar hon vidare till Aftonbladet.

Nya värmerekord

Klimatforskaren Michael Mann tvivlar inte på att juli månad kan komma att slå nya värmerekord.

– Juni var den varmaste junimånaden någonsin och nu ser juli ut att kunna bli den varmaste julimånaden någonsin, säger han till Euronews enligt Aftonbladet.

Mann berättar även att eftersom juli månad globalt sett är den varmaste, så skulle det inte vara konstigt om det kommer bli den varmaste månaden som någonsin har uppmätts, rapporterar Aftonbladet.

Längtar du efter värmen?