Uppkörningstider säljs på en svart marknad.
Allt vanligare med svarta uppkörningstider. - Foto: Anders Wiklund/TT, Henrik Montgomery/TT

Uppkörningsfifflet ökar – säljs på svart marknad

Under sommaren är efterfrågan på uppkörningstider väldigt hög. Det har lett till att svarta marknader uppstått där man kan kringgå köerna rejält.


När köerna blir långa och uppkörningstillfällena få – så finns det personer som utnyttjar systemet och säljer tider på en svart marknad.

På så sätt kan man som körkortstagare få en tid redan inom två dagar. 

Sveriges Radio har pratat med en person i körskolebranschen som erbjuder dessa svarta tjänster. 

– Var vill du köra upp? I Göteborg? Funkar Uddevalla? Vänersborg? frågar han.

Kontakt via sociala medier

Mannen finns tillgänglig i olika sociala forum som berör körkortsfrågor. 

En person som har köpt körkortstid via honom, men som vill vara anonym, menar att hans kontaktuppgifter sprids av de som tidigare kört upp med hjälp av honom.

Under samtalet med mannen kommer det fram att han har tillgång till samma bokningssystem som körskolor, och har därför möjlighet till fler lediga tider än en privatperson. 

Det här problemet har dock redan uppdagats av Trafikverket. Redan för två år sedan upptäcktes det och då vidtogs flera åtgärder för att stoppa den illegala försäljningen. 

– Vi får ju sådana tips lite då och då och vi gjorde en stor insats för två år sedan ungefär. Då gjorde vi så att man måste boka med mobilt bank-id. Dessutom införde vi att när man bokade av en tid så blev den inte möjlig att boka på en gång, utan den hanterades manuellt, och så har vi det fortfarande, säger Kristina Hagberg, resultatenhetschef på Trafikverket, till SR

Men det finns fortfarande sätt att kringgå kravet med mobilt bank-id. Det går exempelvis att boka direkt genom en körskola. 

Det kontrolleras aldrig om personen faktiskt varit elev på körskolan som man bokar genom. 

Fortsätter att utreda

Kristina Hagberg säger att man kommer att fortsätta undersöka saken. 

– Det här behöver vi ju följa upp ytterligare nu. För vi gör också uppföljningar av hur vårt bokningssystem brukas, och om det bokas om tider. Och upptäcker vi att trafikskolor som har tillstånd inte sköter sig, då meddelar vi också Transportstyrelsen så får de titta på om det finns anledning att göra tillsyn.

Mer nyheter: Polisens uppmaning: Sluta varna för trafikkontroller

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du körkort?
Tack för din röst!