Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Därför faller intelligenta kvinnor för dåliga män

- 04/08/2019, 16:01

Du kanske har någon kompis som hela tiden faller för fel snubbe. Hur är det möjligt tänker du? Hon som är så smart! En ny studie ger nu ett antal förslag till varför det blir som det blir.

Alla högpresterande och smarta kvinnor därute som upplever att man bara träffar rötägg eller osköna typer – kan nu ha fått svar på varför det blir så.

Den här typen av kvinna har nämligen större sannolikhet att bli "beroende" av sådana män. 

Alltså hon som du aldrig kunde tänka dig att falla för en man som behandlar henne dåligt, är ofta den som faktiskt gör det. 

Den nya studien som presenteras i Business Insider tittar på problemet utifrån ett heteroperspektiv, alltså relationer mellan kvinnor och män. 

Varför faller framgångsrika kvinnor för dåliga män? Bildkälla: Pixabay

Vad är då orsaken till att det är mönstret uppstår? Anledningen har nämligen ingenting att göra med "låga krav" eller "svaghet". Det är mer komplicerat än så. 

Högpresterande kvinnor är mer benägna att jobba hårt

Kvinnor som på ett eller annat sätt blir framgångsrika vet att hårt arbete och hängivenhet ger resultat. Samma attityd tenderar att gälla när det kommer till relationer. 

I andra delar av livet, kanske yrkeslivet, har ju det otröttliga arbetet lett till framgångar. Varför skulle något annat gälla i kärlekslivet? 

– Allmänt så kommer du att överföra denna förståelse utan att ens tänka på det. Att möjligheterna att få en bra relation ökar om du lägger ned mycket arbete på det, säger psykologen Perpetua Neo till Insider.

Hon fortsätter: 

– Lägg till empati på det, då börjar du vilja ta reda på och förstå varför han är som han är.

Högpresterande kvinnor tenderar därför att fortsätta att ge, ge och ge, enligt studien. 

Dåliga män drar sig till intelligenta kvinnor

Män med bristande karaktärsdrag är benägna att lockas av starka kvinnor – just för att de är starka. 

– Det är en vanlig missuppfattning att den här typen av män drar sig till svaga kvinnor. Dessa patologiskt självcentrerade män vill ha en stark kvinna som har mycket att ge, menar Bobbi Palmer, grundare av hemsidan Date Like a Grownup. 

Palmer hävdar att den här typen av män söker sig till kvinnor som kontinuerligt kan stärka deras "sköra egon". De vill också ha någon "stadig" och "stark" som kan ta hand om dem. 

En annan aspekt är att männen vill ha en smart kvinna för att de ska kunna visa att de är ännu smartare själva. 

Och en annan orsak är att en självständig kvinna inte kräver lika mycket av mannen, när det kommer till att tillfredsställa hennes behov.

I gengäld får kvinnan någon som är intensiv, rolig och charmig. Det uppstår sällan en tråkig stund och kvinnan känner sig hög av mannens uppmärksamhet, enligt studien. 

Sexlivet är bländande

Det finns ytterligare en anledning som bidrar till att dessa två personlighetstyper ofta drabbar samman – sexet såklart. 

Män med narcissistiska och psykopatiska drag är ofta skickliga på att inleda nya relationer. De har också en större förmåga och vilja att tävla med sitt eget kön, vilket också betyder att det brukar bli mer sex. 

Samtidigt tenderar kvinnor att brottas med olika önskningar. Man vill både ha en kärleksfull och engagerad partner, men också en man med mörkare personlighetsdrag. 

Med andra ord, kvinnors medfödda sexuella urval spelar in. Kvinnor som har bra kontakt med sin sexualitet brukar vara mer uppmärksamma på detta, enligt studien som presenterats på Business Insider.

Mer nyheter: Ny studie: Kvinnors sömnkvalité skadas – av mannens snarkningar 

Har du någon gång ångrat ditt val av partner?