Den tidigare landsbygdsministern åtalas.
Eskil Erlandsson åtalas för tre fall av sexuella ofredanden. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Fredrik Sandberg/TT

Eskil Erlandsson åtalas för sexuella ofredanden

Under måndagen väcktes åtal mot den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C). Anklagelserna gäller tre fall av sexuella ofredanden.


Nyheter24 har tidigare skrivit om den förundersökning som inleddes mot C-toppen Eskil Erlandsson – efter rapporter om att han ska ha tafsat på flera kvinnor.

Fyra kvinnliga moderata riksdagsledamöter vittnade om påtvingad beröring från den tidigare landsbygdsministern.

Lämnade riksdagen

Erlandsson, som i samband med att förundersökningen inleddes lämnade sina uppdrag i riksdagen efter uppmaningar från sitt parti, har hela tiden nekat till anklagelserna. 

Åtalet som väcktes under måndagen rör tre fall av sexuella ofredanden, vid tre olika tillfällen, enligt Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren. 

Incidenterna ska ha ägt rum 2016, 2017 och 2018. 

Det fjärde fallet av sexuellt ofredande lades ned eftersom målsägande inte kunde identifieras. 

Den tidigare C-toppen nekar till anklagelserna. Bildkälla: Alexander Larsson Vierth/TT

La handen på låren

En av kvinnorna som vittnar om Erlandssons ofredanden är Cecilie Tenfjord-Toftby (M). 

Enligt henne rör det sig om att han utan samtycke, vid flera tillfällen, lagt sin hand på offrens lår under luncher eller middagar. 

Advokat Björn Sandin, som företrädde Erlandsson då förundersökningen inleddes, sa då att hans klient bestämt nekade till anklagelserna. 

Skyller på turbulent regeringsbildning

I ett polisförhör som hölls med Erlandsson i juli menar han att anklagelserna som riktats mot honom kan ha med den turbulenta regeringsbildningen att göra. 

"Före detta goda kamrater som jag har umgåtts relativt frekvent med, mött väldigt ofta, kommer med det här under en tidsperiod som är turbulent i riksdagen", säger Erlandsson i förhöret enligt Expressen.

Chefsåklagaren Kastlund säger till tidningen att hon tror att rättegången inleds till hösten. Men att det är upp till Stockholms tingsrätt att sätta ett datum. 

Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i riksdagen, skriver till TT

"Vi varken kan eller vill föregripa rättsprocessen och kommer inte att kommentera det här vidare nu. Vi kan bara konstatera att de kvinnor som gjort polisanmälningar förtjänar att rättsväsendet gör sitt yttersta för deras skull."

Läs mer: Eskil Erlandsson (C) avgår: Ska ha tafsat på flera kvinnor 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.