En vodka har framställts vid områdena runt om Tjernobyl.
En vodka har framställts vid områdena runt om Tjernobyl. - Foto: Pixabay, BBC

Nu lanseras Tjernobylvodka – ska stärka områdets ekonomi

En forskargrupp har gjort en revolutionerande innovation. De har nämligen framställt en vodka, gjord på spannmål från Tjernobyl. Meningen är att bidra till den ekonomiska situationen för samhällen som fortfarande kämpar efter kärnkraftkatastrofen.


Det har varit mycket snack kring HBO-succén "Chernobyl", en verklighetsbaserad tv-serie baserad på den fruktansvärda kärnkraftsolyckan i Pripyat, Ukraina den 26 april 1986.

Efter serien öppnades diskussionen ännu en gång för den ekonomiska situationen kring närliggande städer, som fortfarande kämpar med att bygga upp sin ekonomi igen efter olyckan.

Nu har den senaste nyheten avslöjats.

Framställt spritdryck

En grupp forskare som har undersökt markerna runt om den radioaktiva zonen under en längre period, har nu framställt en vodka som är gjord på vatten och spannmål från området.

Drycken har fått namnet "Artisan vodka", på ren svenska "Hantverkarvodka" och är den första konsumentprodukten som producerats ur markerna vid Tjernobyl.

Det är bland annat Jim Smith, professor vid University of Portsmouth i Storbritannien, som tillsammans med ett gäng andra forskare, framtagit vodkan.

– Vår idé var att använda spannmålet för att göra sprit. Det är den enda flaskan som finns. Jag skakar när jag tar upp den, berättar Smith för BBC.

Vodkan är framställd av vatten och spannmål. Bildkälla: BBC

Testade för radioaktivitet

Men det finns ju fortfarande en fråga som troligtvis alla vill ha svar på.

Är den radioaktiv?

Svar – nej.

Forskargruppen tog hjälp av personal vid universitetet för att se till att flaskan inte innehöll några radioaktiva ämnen. De testade produkten i ett radio-analytiskt laboratorium, men kunde inte se några tecken på radioaktivitet.

– Vilken kemist som helst skulle säga att när du destillerar någonting, så hamnar föroreningarna i avfallet och inte i produkten. Den är inte mer radioaktiv än någon annan vodka, fortsätter Smith.

Just nu finns det ett exemplar av vodkan. Bildkälla: BBC

Revolutionerande upptäckt

Gennady Laptev är en annan forskare som varit med vid framställningen av "Artisan vodka". Han förklarar för BBC att produkten är mer än bara en vodka – det är ett bevis på att markerna runt om Tjernobyl faktiskt går att använda till något fruktbart.

– Vi behöver inte bara överge marken. Vi kan använda den på olika sätt och ta fram produkter som är helt fria från radioaktivitet. 

Detta är en revolutionerande nyhet för forskargruppen. 

De hoppas nämligen på att gå i vinst genom försäljning av vodkan, för att sedan bidra till Ukrainas ekonomiska situation orsakad av kärnkraftskatastrofen.

Positivt för ekonomin

Meningen är att skapa ett arbetslag som tillsammans kan bidra till en bättre välfärd för de lokala samhällena runt om området.

– Problemet för de flesta personer som bor där är att de inte har bra hälsovård, jobb eller investeringar. För nu, efter 30 år, tror jag att det viktigaste är den ekonomiska utvecklingen, inte radioaktiviteten, förklarar Jim Smith.

500 flaskor kommer att framställas för försäljning till turister som besöker det drabbade området.

Flaskan kommer säljas till besökande turister vid Tjernobyl. Bildkälla: BBC

Smaken

Men vad kan de förvänta sig att vodkan smakar?

Enligt experter smakar vodkan väldigt fruktigt, men fortfarande så pass att man känner av råg-smaken, skriver BBC.

Spännande, eller hur?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du testa vodkan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nu börjar världshistoriens största val

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).