Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

räddar du din ekonomi efter semestern

- 12/08/2019, 21:00

Är du en av dem som råkat spendera lite mer pengar än planerat under semestern? Du kan vara lugn, här är de bästa tipsen för hur du kommer på banan med din ekonomi igen.

Sommaren lider mot sitt slut och många börjar gå tillbaka till jobbet. En hel del av oss känner nog att vi har spenderat lite mer pengar än planerat under den härliga ledigheten. 

Men det är ingen idé att drabbas av panik. Det finns nämligen sätt att rädda ekonomin, även efter semestern. 

Rensa skafferiet 

Ett bra sätt att börja på är att kolla igenom vad du faktiskt har i skafferiet. Du sparar pengar genom att tömma det och laga mat på saker du redan har i hemmet.

– Är du, som jag, och har ett fullproppat skafferi där hemma? Töm skafferiet och laga mat på saker du har hemma i stället för att gå och handla nytt, säger Elin Helander, kognitionsvetare till SVT. 

Spara pengar
Du sparar mycket pengar genom att börja äta vegetariskt. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Ät vegetariskt 

Ett annat sätt att spara in lite pengar på är att äta vegetariskt. Det är nämligen betydligt mycket billigare att vara vegetarian än att vara köttätare. 

– Under ett år kommer du ha sparat 13 000 kronor på den enkla justeringen i vardagen, säger Elin Helander. 

Delningsekonomi 

Det tredje tipset stavas delningsekonomi. Det betyder att man hyr eller lånar saker i stället för att köpa dem. 

– Om du ska iväg på ett bröllop, varför inte hyra festkläder? Låna böcker från biblioteket eller hyr verktyg när du fixar hemma, avslutar Helander till SVT. 

Har du ont om pengar efter semestern?