Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kraftig ökning av vägglöss – så vet du om du drabbats

- 14/08/2019, 13:44

När sommaren börjar lida mot sitt slut brukar vi tyvärr se en ökning av en riktigt otrevlig liten krabat i våra svenska hem – nämligen vägglusen. Nyheter24 reder ut hur du vet om du drabbats och hur du blir av med ohyran.

Allt fler bostäder i Sverige drabbas av vägglöss och mot slutet av sommaren brukar man tyvärr se en ökning av ohyran. 

Skadedjursbekämpningsföretaget Anticimex gjorde ca 1000 utryckningar år 2006, jämfört med förra året då de ryckte ut på grund av hela 17 000 fall av vägglöss. 

– Det finns flera anledningar till att vi ser en ökning av vägglöss, främst verkar det bero på att det finns fler vägglöss i världen som har blivit resistenta mot bekämpningsmedlen, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, till Nyheter24. 

Anledningen till att man ser en ökning efter sommaren brukar bero på att många har varit ute och rest och sedan tagit med sig vägglössen hem. Det kan även bero på att människor flyttar efter sommaren. Vägglössen sprids nämligen främst genom att lifta, exempelvis i en resväska eller på en möbel. 

En vägglus kan inte förflytta sig så långt på egen hand. Den kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande. Ett vuxet djur är 4-5 mm lång och har en bred, oval och tillplattad kropp. Och de lever på blod från människor. 

Vägglöss.
Vi ser en kraftig ökning av vägglöss i Sverige de senaste åren. Bildkälla: TT/Carolyn Kaster

Så märker du om har vägglöss hemma 

Pålitliga tecken på att du har drabbats av vägglöss är mörka fläckar av avföring, rester efter hudömsningar och små runda blodfläckar på lakanen. 

– Vägglössen är lömska nattdjur. Den första tiden kanske du inte märker något, om du inte är känslig och får utslag av deras bett. Sedan kanske du börjar upptäcka små svarta prickar, som är deras avföring. Eller blodfläckar i sängen, säger Håkan Kjellberg. 

Så undviker du vägglöss 

Om du handlar begagnade möbler eller prylar är det en god idé att noggrant kolla efter vägglöss innan du tar in dem i ditt hem. Om du skulle upptäcka vägglöss på kläder kan du tvätta dem i 60 grader så att de dör. 

– Det finns en risk att vägglöss kryper ner i din resväska under semestern. Det är därför bra att kolla igenom dina saker noga när du kommer hem igen. Och se till att inte placera din resväska på sängen eller under sängen när du bor borta, eftersom vägglössen gillar att hålla till nära maten, säger Kjellberg. 

Så blir du av med vägglöss 

Det finns tyvärr inga snabba lösningar för att bli av med de blodsugande små djuren. Du kan inte heller bli av med dem på egen hand, därför är det viktigt att du snabbt kontaktar en professionell firma om du misstänker att de tagit sig in i ditt hem. Vägglössen lägger ägg och sprider sig snabbt, så det är bra att ta tag i problemet snarast! 

– Saneringen tar cirka en timme, men sedan vill man vänta tills alla ägg har kläckts. I de flesta fall tar det ungefär 6-8 veckor innan vi kan avskriva ett fall. Men sedan finns det ju situationer då det har gått väldigt långt, då tar det ju längre tid att sanera, säger Kjellberg. 

Har du haft vägglöss hemma?