Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är vaccinationerna du behöver i vuxen ålder

- 17/08/2019, 12:39

Här i Sverige får vi alla ett gott grundskydd av vaccin i skolådern. Men det är många av oss som inte riktigt har koll på att vissa vaccinationer behöver fyllas på i vuxen ålder.

I Sverige har många allvarliga sjukdomar, som var vanliga förr, mer eller mindre försvunnit tack vare att många valt att följa det nationella vaccinationsprogrammet. 

Alla barn i Sverige i dag erbjuds att vaccinera sig mot tio sjukdomar, genom elevhälsan och barnhälsovården. 

Många av oss har därmed ett grundskydd från skolåldern. Men det är en del av oss som inte riktigt har koll på att vissa av dessa behöver fyllas på när vi blir äldre. 

Rekommendationerna har även ändrats under åren så det kan skilja sig åt vilka vaccinationer man har. Därmed kan det vara läge att se över sitt grundskydd så man har koll på vilka sjukdomar man är skyddad mot. 

Vaccinationer du bör se över 

Stelkramp och difteri 

Vaccination mot stelkramp och bakteriesjukdomen difteri ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Därefter rekommenderas en påfyllnadsdos vart 20:e år. Om du är född före 2001 fick du din sista grundspruta i 10-årsåldern, skriver MåBra. 

Hepatit A och B

Ett annat vaccin som kan vara bra att se över är Twinrix, som är ett kombinationsvaccin som ger skydd mot leverinflammationssjukdomarna hepatit A och B. Vaccinet ger ett komplett skydd efter tre doser och rekommenderas i stort sett alltid inför utlandsresor. 

Men skyddet mot hepatit A behöver ses över efter cirka 25-30 år. Skyddet mot hepatit B blir däremot livslångt efter den sista dosen.   

Vaccin
Det finns vissa vaccinationer som vi behöver fylla på i vuxen ålder. Bildkälla: TT/Kallestad, Gorm

Kikhosta 

Denna sjukdom är ovanlig i Sverige nu för tiden, men den kan vara mycket allvarlig för nyfödda om de drabbas. 

Mellan 1979 och 1996 ingick inte detta vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet, så de som gick i grundskolan då riskerar att inte vara skyddade mot sjukdomen, skriver MåBra. 

Det finns inget vaccin enbart mot kikhosta men det ingår i kombinerade påfyllnadsvaccin mot stelkramp, difteri och kikhosta. 

Mässling, påssjuka och röda hund 

97 procent av svenska befolkningen beräknas vara vaccinerade mot dessa sjukdomar, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Men en del vuxna som är födda under 60-, 70- och 80-talet kan sakna skydd mot sjukdomarna om de inte har haft dem som barn eller fallit mellan stolarna i vaccinreformer. 

Vaccinationer du kan behöva 

TBE 

Om du ofta rör dig i områden där det är hög risk för fästingar, exempelvis i skogen eller går i högt gräs, är det en god idé att du vaccinerar dig mot TBE, alltså fästingburen hjärninflammation. 

Borelia är en annan sjukdom som du kan få efter ett fästingbett, men det finns inget vaccin mot den sjukdomen än. 

Influensa 

Det årliga influensavaccinet är bra att ta om man befinner sig i en riskgrupp. De som rekommenderas att ta vaccinet är personer över 65, gravida kvinnor samt barn och vuxna i vissa medicinska grupper. 

 

Har du koll på vilka sjukdomar du är skyddad mot?