Onsdag 4 Aug
Stockholm

Luftföroreningar lika farligt som röka ett paket cigg per dag

Luftföroreningar kan vara lika skadligt som cigaretter
Luftföroreningar kan vara lika skadligt som cigaretter. Foto: Shutterstock, TT

I en ny studie så visar det sig att luftföroreningar har lika stor påverkan på lungsjukdomar som att röka cigaretter. Nyheter24 tog kontakt med en expert som förklarar hur den svenska luften påverkar vår hälsa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Luftföroreningar och cigaretter är lika dåligt för lungorna, det visar en ny studie från tidskriften JAMA. Enligt rapporten så kan man jämföra att vistas i amerikanska storstäder som att röka ett paket cigaretter per dag.

Nyheter24 tog kontakt med Tom Bellander, professor på institutet för miljömedicin vid Karolinska instutiet, för att ta reda på hur pass förorenad luften i Sverige är.

– Nivåerna på luftföroreningar i Stockholm, Göteborg och Malmö kan jämföras med amerikanska storstäder. Det är inte så stor skillnad, säger han.

Påverkar även hjärta och kärl

Bellander anser att studien kan ha rätt i att luftföreningar har samma effekt som cigaretter när det gäller risken att drabbas av lungsjukdomar som emfysem. Samtidigt menar han på att rapporten är den första i sitt slag och att man inte ännu kan hävda att förorenad luft har samma hälsoeffekter som att röka cigaretter.

– Det kanske bestämmer beräkningsmässigt med effekten, men luftföroreningar påverkar inte endast lungorna. Vi ser också effekten på hjärt- och kärlsjukdomar, säger Bellander.


Luften i de svenska storstäderna är lika dålig som i många amerikanska storstäder. Bildkälla: Pixabay

Villapannor skapar luftföroreningar

Men vilka områden är egentligen mest förorenade? Det visar sig att det är platser där det förbränns fossildrivna bränslen, vilket är allmänt känt sedan tidigare. Dock ska man även akta sig för andra områden där det finns villapannor, som används för att värma upp mindre hus.

– De områden i storstäderna som är värst drabbade av luftföroreningar är platser där det förbränns bensin och diesel, till exempel bilmotorer. 

"Har man otur så kan man dö"

Att vistas i storstäder är i sig en ökning av risken att drabbas av diverse sjukdomar. Bor man i dessa förhållanden under en lång tid så kan vi se fler fall i framtiden som beror på just luftföreningar.

– Har man väldigt otur så kan man dö av till exempel lunginflammation om man vistas på en plats med väldigt höga luftföroreningar. Kombinationen av sjukdomen och den dåliga luften gör så att man inte kan tillfriskna från lunginflammationen, men detta är extremfallet. 

Luftföroreningar kan i värsta fall orsaka dödsfall. Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vilka vardagliga situationer utsätter vi oss för luftföroreningar?

– Hårt trafikerade gator,  en modern bil skyddar mot vissa luftförorongar men inte mot alla. Du får ett visst skydd när du är inne i en bostad, men inte helt. Det är ännu bättre på en arbetsplats, då finns det ofta en mekanisk ventilation med filter.

Tycker du att det är dålig luft i Sveriges storstäder?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela